10:05 / 01.04.2019.

Autor: E.L.S./HRT

Relković o izbornim strategijama i kalkulacijama

-

-

Foto: - / -

O predstavljanju izbornih lista i drugih političkih pitanja govorio je u emisiji Studio 4 politički analitičar Ivica Relković.
Većina stranaka je već objelodanila liste za EU parlament to se ovih dana očekuje i od HDZ-a koji prema anketama ima najveće šanse za pobjedu osvajanje 6 mandata. O predstavljanju izbornih lista i drugih političkih pitanja govorio je u emisiji Studio 4 politički analitičar Ivica Relković.

Čeka se lista HDZ-a, je li to dio taktike?

Relković smatra da HDZ može reći da je to dio taktike, ali je uvjeren da je određeni poremećaj napravila situacija oko ministrice Gabrijele Žalac koja "bila na listi ili ne, trebala je biti motor čitave situacije". Moguće je, kaže da je došlo do preslagivanja, no nama je to nepoznato.

Na listi HDZ-a očekuje određene mlade ljude koje su već na neki način promovirani u HDZ-u, vidjet ćemo, kaže, koja će mjesta zauzeti i koju će poruku time dati. Što se tiče očekivanih imena - jedina sigurna po njemu je dosadašnja europarlamentarna zastupnica Dubravka Šuica.

Na pitanje hoće li premijer Plenković biti nositelj liste HDZ-a, Relković je odgovorio da neće. Ne očekuje to ni u slučaju HDZ-a, ni SDP-a jer to nisu izbori u kojima se natječu predsjednici.

- To rade manje stranke koje očekuju da će tako dobiti izlaznost koju ne bi inače dobili. Međutim to i njima može biti problem, poslali bi krivu poruku građanima - kao da nemaju snagu u vlastitoj listi pa stavljaju prvog čovjeka. Živi zid, recimo neće to napraviti, neće staviti Sinčića ili Pernara - rekao je.

Upitan zašto je Milan Bandić išao na EU izbore a nema nekih realnih šansi, Relković je odgovorio da sam Bandić vjeruje da je taj koji na kraju "nešto i ostvari". No, on ima golemi problem da ono što ima u Zagrebu prenese bilo kamo - čak i na parlamentarne izbore u 2. izbornoj jedinici jedva pređe prag i to uz pomoć nekoga tko mu u drugoj županiji pokriva tu izbornu jedinicu.

- Ovdje računa na malu izlaznost. Uz HDZ i Amsterdamsku koaliciju koja zbraja svoje glasove, on ima svoju stabilno biračko tijelo. Ako je to 4 posto, računa da bi mu jedan eurozastupnik značio nešto za rejting i za sljedeće izbore šalje jednu dobru poruku - smatra Relković.

Osvrnuvši se na SDP, politički je analitičar naglasio da će sada ta stranka testirati umor vlastitih birača. Na zadnjim izborima u Ličko-senjskoj županiji je njihovo biračko tijelo ostalo doma. Ako sada njihovi birači izađu, mogli bi dobiti tri mandata. Ispada, kaže Relković, da Bernardić to može braniti kao dobar rezultat nakon izbora unatoč svim problemima. Smatra da ulazak Mirele Holly može stabilizirati taj dio biračkog tijela iako kao povratnik otvara interne potencijalne sukobe.

Živi Zid, Most, Amsterdamska koalicija... - Najslabiji po rejtingu, ako uzmemo Amsterdamsku koaliciju, ovdje ima najveću stabilnost zato što zbraja glasove stvarnih postojećih što članova, što prijatelja, rodbine itd. To su IDS, HSS i GLAS. Tako se prelazi prag i ako ne bude lomova u kampanji, može biti prolaz. Most ima oko 6 posto - to je prag tih izbora. Nismo imali Most u europskim izborima, ne znamo kako je njihovo biračko tijelo disciplinirano. Najmanje znamo pak za Živi zid koji ima najsigurniji treći status, odnosno siguran mandat. On možda i je siguran ali ne vjerujem da je ta sigurnost na anketnoj razini, mislim da je to barem posto 2 niže - analizirao je Relković.

Iako Živi zid prema anketama ima duplo veću potporu mladih birača od HDZ-a i SDP-a i to birači koji prvi put izlaze na izbore i mladi ljudi od 18 do 26 godina, Relković smatra da to neće promijeniti puno očekivanih rezultata. - Mi nemamo niti jednu žestoku vruću temu koja bi izazvala izlaska takvog tijela - ništa se alarmantno ne događa što bi izazvalo veliki revoltni izlazak protestnih birača. Ti birači glasuju na drukčiji način, oni nisu motivirani izlaziti i glasati. Živi zid i Most žele izgraditi poruku budućnosti na prolazu njihovih kandidata - smatra.

Zoran Milanović - ozbiljni protukandidat bez kandidature Relković smatra da je Zoran Milanović u kampanji - testira kakav je omjer snaga.

- Koliko god se ta snaga pumpala, on je jedini pravi izazivač. Kada uzmemo za primjer Ukrajinu, nije nezamislivo da se i u Hrvatskoj pojavi osoba kojoj poznatost jamče njezino ime i prezime kao i dosadašnja životna pozicija. Predsjednički su izbori jako jednostavni - ako krene netko tko ima takvo ime, još ima vremena potpuno iznenaditi. Mesić je, primjerice, bio potpuni autsajder - kaže Relković.

Uvjeren je da je sadašnjoj predsjednici Zoran Milanović kao protivnik najbolje što joj se može dogoditi. On je poznat, sve što će govoriti da je njezin minus i minus vlade, može se prenositi i usporediti s tim kako je pak bilo u njegovom mandatu gdje nije bio sporedni lik, nego premijer.

- Tu je teren čist. Pitanje je hoće li on biti SDP-ov kandidat i dali SDP može okupiti dovoljno glasova. S druge strane, ako SDP-ov kandidat bude Josipović, on neće biti snaga koja ulazi u drugi krug. Kao nezavisan kandidat Milanović bi sigurno podijelio lijevo biračko tijelo - zaključio je Relković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!