16:39 / 28.04.2019.

Autor: Josip Gavranović/I.H./HRT

Remetinečki rotor - završeni najzahtjevniji radovi

-

-

Foto: - / -

Blaga zima i povoljni vremenski uvjeti išli su na ruku graditeljima koji kažu da je odrađen "lavovski" posao.
Uz izgradnju Pelješkog mosta rekonstrukcija Remetinečkog mosta trenutačno je najzahtjevniji građevinski projekt u zemlji. Radovi su počeli prije pet mjeseci, a zahvaljujući sjajnim rješenjima obilaznih cesta, velike su gužve izbjegnute. Novi rotor već polako poprima budući izgled.

Blaga zima i povoljni vremenski uvjeti išli su na ruku graditeljima koji kažu da je odrađen "lavovski" posao. Najveći problem bio je zaustaviti prodor podzemnih voda u temelje.

Zemljani radovi su pri kraju, sada počinju betonski. I oni su zapravo lakši dio posla. Sljedećih 5 mjeseci u kanalu dugačkom 280 metara, širokom 40 metara i dubokom 11 metara betonirat će se dva tunela.

Građevinari kažu da jedan ljetni dan vrijedi kao tri zimska, pa će se, ako bude potrebno, uvesti i smjenski rad. Sve se praši od radova, no to, čini se, ne smeta stanarima okolnih zgrada.

Od 330 milijuna kuna, 272 dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 48 iz državnog proračuna, a Grad daje 11 milijuna.

- Grad Zagreb podnio je zahtjev za prvu ratu predujma u iznosu od 48 milijuna kuna, isti je predujam odobren i očekujemo do kraja travnja uplatu sredstava  u proračun grada Zagreba, rekla je Mirela Glavaš iz gradskog ureda za programe i projekte EU.

Ako novac i dalje bude stizao prema planu, novi rotor trebao bi biti završen sredinom sljedeće godine, odnosno prije početka ljetne turističke sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!