16:48 / 10.10.2019.

Autor: Žana Ljuština/Filip Matijević/P.F./HRT

Renata Peroš izabrana na novi mandat uz Juru Stublića i Film

Foto: Filip Matijević, Radio Zadar

Foto: Filip Matijević, Radio Zadar

Foto: - / -

Polemiku na zadarskoj skupštini izazvao je ponovni izbor Renate Peroš za ravnateljicu Narodnog muzeja u Zadru, na mandat od 4 godine.
Zadarska skupština napokon je, iz trećeg pokušaja, privela kraju sjednicu koja je počela još prije nekoliko tjedana. Najviše polemike izazvao je ponovni izbor Renate Peroš za ravnateljicu Narodnog muzeja u Zadru, na mandat od 4 godine.

Nezakonita zapošljavanja, netransparetno trošenje muzejskoga novca, tužbe protiv novinara. To su razlozi zbog kojih Renata Peroš po mišljenju Marka Pupića Bakrača ne bi trebala ponovno zasjesti na mjesto ravnateljice.

- Jedini krivac za protuzakonita zapošljavanja i materijalnu štetu koja je nastala u Narodnom muzeju je Renata Peroš, rekao je Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.

Kasnije je isključen sa sjednice, ali se nije dao s govornice, nego je u mikrofon puštao pjesmu iz njegova mobitela pa je odzvanjala pjesma „Chicago” Jure Stublića i grupe Film. Stih „U Chicagu su gangsteri opljačkali narod cijeli” Pupić Bakrač pjevao je uglas sa Stublićem. A sjednica se dalje odvijala kao da vijećnik Akcije mladih pjevanjem ne pretvara čitavu sjednicu u lakrdiju.

No, Pupić Bakrač nije usamljen u kritikama.

- Ona je iznimno bahata, prepotentna, ne libi se ničega, zapošljava koga hoće kada hoće i na način na koji hoće. Nanosi štetu muzeju to je ono što nas sve muči, rekla je vijećnica SDP-a Suzana Jakovac.

No, ne i vijećnika HDZ-a Josu Nekića koji je stao u obranu ravnetljice, navodeći pritom uspješne projekte Narodnog muzeja.

- Ono što ona radi je fenomenalno, dovodi strašne projekte, realizira... Mi smo od jedne savršene ravnateljice, samo zato što je 2001. digla ruku za HDZ a zapravo nije za HDZ nego nije htjela dopustiti da se proganja general Ante Gotovina, rekao je Nekić.

Za riječ se javio vijećnik Moderne demokratske snge (MODES) Rudolf Dvorski.

- Vijećnik Joso Nekić je opisao Renatu Peroš tako da sam imao dojam da je ona muzejski Bill Gates, da će ona sve preporoditi, rekao je Dvorski.

Pupić Bakrač ističe da 150 dana čeka odgovor na pitanje gdje je i s kim potrošen primjerice novac za reprezentaciju muzeja. Kako ga nije dobio, sam je izračunao da je muzej na gubitku barem 500.000 kuna.

- Ovako kako Renata Peroš živi i po kakvim restoranim ide, tako samo kraljevi i kraljice žive, tvrdi Pupić Bakrač.

Bivša i sadašnja ravnateljica na županijskoj skupštini nije bila. U telefonskom razgovoru kazala nam je da je trenutačno na bolovanju. Politikanstvo nije željela komentirati jer rezultati Narodnog muzeja, broj posjeta i atraktivni program, naglašava, dovoljno govore o njezinom radu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!