20:02 / 31.05.2019.

Autor: Ana Bralić/I.H./HRT

Renko: Nakon hladnog i kišovitog svibnja ljeto toplije od prosjeka

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

- Idućih nekoliko dana ne možemo računati na stabilne vremenske prilike, temperatura zraka je svakako u porastu, približit ćemo se vrijednostima oko 25°C, dodala je Renko.
Hladno i vlažno vrijeme, kakvog se ne sjećamo u svibnju, obilježilo je i posljednji dan mjeseca.

Zagrepčanima je dosta prevrtljivog i nestabilnog vremena. I Dalmatinci su razočarani ovogodišnjim svibnjem - neki su smočili samo prst, da osjete more. I zaključili su da za kupanje nikako nije pa su jedini plivači bili - labudovi.

A kad su već na plažu stigli - neki su se odvažili barem na sunčanje. Jer ni turistima ovaj svibanj nije po mjeri. Igra li se to netko s vremenom, pitaju se neki.Vidjeli smo kako ovakvo vrijeme utječe na ljude, a u Dnevniku je meteorologinja DHMZ-a Tanja Renko govorila o tome što se događa s vremenom. Rekla je da svibanj završava količinom oborina koje znatno odstupaju za ovo doba godine - u mnogim mjestima su zabilježene rekordne količine kiše, a i temperature su niže nego inače.

- Posljednji ovako hladan svibanj diljem Hrvatske bio je 1991., dodala je.

Ljepše nam je vrijeme bilo u ožujku i travnju nego u svibnju, a prošle godine u ovo doba već je naveliko trajala sezona kupanja. Renko kaže da je ovaj svibanj mnogima pokvario planove, ali prošlogodišnji je bio iznimno topao, pa ako ih uspoređujemo, možemo reći da smo imali znatno drugačije vrijeme.

Na pitanje do kada ćemo trpjeti ovakvo vrijeme i kada stiže ljeto, Renko je kazala da ljeto klimatološki počinje sutra, sezonske prognoze govore da će ljeto kao sezona biti toplije od uobičajenog. Dodala je da će ta odstupanja biti izraženija u srpnju, kolovozu i rujnu nego u samom lipnju.

- Idućih nekoliko dana ne možemo računati na stabilne vremenske prilike, temperatura zraka je svakako u porastu, približit ćemo se vrijednostima oko 25°C, ponegdje i iznad, ali treba računati na svakodnevne pljuskove. Neće ih biti posvuda, neće vjerojatno biti ni većih količina, izuzev sutra na istoku Hrvatske, zaključila je Renko.
Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!