23:51 / 23.01.2021.

Autor: Zdrav život/HRT

Budućnost bolnice u Sisku

Bolnica u Sisku stradala u potresu

Bolnica u Sisku stradala u potresu

Foto: HTV / HRT

Nakon potresa, bolnica u Sisku pretrpjela je teža oštećenja, a pacijenti i zdravstveni djelatnici iskusili veliki strah i nesigurnost. Trenutno se u bolnici mogu koristiti samo tri zgrade – ginekologija, kirurgija i hemodijaliza, a teži slučajevi šalju se za Zagreb. Dok se čeka sustavna obnova, ovoj je bolnici, njenim korisnicima i djelatnicima potrebna pomoć. Nakon prvotnog šoka od potresa, trebalo je djelovati vrlo brzo.


- Prva etapa je bila u tome da evakuiramo sve naše bolesnike i djelatnike iz oštećenih zgrada. Njih smo stavili u središnji paviljon. To je zgrada koja se trenutno gradi. Nakon toga smo organizirali hitnu ambulantu, hitnu kiruršku i hitnu internističku ambulantu u zgradi ginekologije koja je jedina ostala čitava i koja se mogla upotrebljavati, prisjeća se mr. sc. Tomislav Dujmenović, ravnatelj sisačke Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“.

Bolesnici su organizirano prevezeni u zagrebačke bolnice, a nakon toga je vrlo brzo osposobljena hitna služba u zgradama koje nisu stradale. Naime, trebalo je medicinski zbrinuti i sve potencijalne žrtve potresa.

Intenzivna u šatoru

Najveći je problem, dodaje Dujmenović - gdje smjestiti internističku službu. Njezine dvije zgrade su najviše stradale - jedna ima žutu, a jedna crvenu naljepnicu. Tako je bolnica bila svedena na dva šatora koja se nalaze u krugu bolnice. Jedan šator kao koronarna jedinica i jedinica intenzivnog liječenja, a drugi za pacijente koji ne zahtijevaju takav nadzor, ali zahtijevaju hospitalizaciju, objašnjava. Hitna služba je u zgradi ginekologije. Pokraj hitne internističke ambulante nalazi i soba za reanimaciju. 

Iako nitko od zaposlenika bolnice i pacijenata nije stradao, stradala je medicinska oprema, inventar te zalihe lijekova. Dobar dio tehnike, dokumentacije i drugog, priča kardiolog Ivan Horvat - izvukli su specijalizanti. Za sve ovo trebalo je puno znanja, hrabrosti i stručnosti. 

Zgrada koja bi riješila sve probleme 

Za povratak u normalnu funkciju nužan je dovršetak nove zgrade koji se očekuje za nekoliko tjedana. Zgrada ima, kaže Dujmenović ima 9.000 m2 i riješila bi sve probleme. Ima pet katova, hitni objedinjeni bolnički prijem i prostor predviđen za dnevne bolnice. "Želimo da se bolnica obnovi i sanira, ali i da se razvija i da bude mjesto gdje će pacijenti dobivati najbolju zdravstvenu zaštitu", poručuje Tomislav Dujmenović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!