21:16 / 07.11.2020.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Reorganizacija zdravstvenog sustava

-

-

Foto: - / -

Zagrebačke bolnice zajednički rade na preusmjeravanju stručnog osoblja, a aktivno se radi i na reorganizaciji cijelog zdravstvenog sustava.
Pritisak na bolnice sve je veći, samo noćas KB Dubrava primila je 40 novih bolesnika. Zagrebačke bolnice zato zajednički rade na preusmjeravanju stručnog osoblja, a aktivno se radi i na reorganizaciji cijelog zdravstvenog sustava.

➡️Stožer: 2399 novozaraženih, preminulo 35 osoba ➡️Sve o koronavirusu ➡️Lauc o broju zaraženih koronavirusom

Sve zagrebačke bolnice rade kao jedna dijele tehničke resurse, ali i ljudske liječnike i sestre. U Dubravu bi mogla i medicinska sestra sa Svetog Duha, Renata Vinski. Kaže, spremna je i čeka.

- Nikome od nas nije lako, privatni život smo morali staviti po strane. Kada sam upisivala tu školu, bila sam svjesna zašto je upisujem, da to želim raditi, a bila sam i svjesna čega se moram odreći, objašnjava Renata Vinski, medicinska sestra, Jedinica intenzivnog liječenja KB-a Sveti Duh.

Tridesetak sestara i osam liječnika iz te bolnice već je preusmjereno u Dubravu.

- Sigurna sam da taj broj nije konačan kako je ova situacija, ali svi participiramo u tom sustavu ovisno o svojim mogućnostima. Većinom su to anesteziolozi i specijalisti interne, intenzivne medicine, govori Višnja Nesek Adam, voditeljica Kriznog stožera KB-a Sveti Duh.

Neće svi liječnici i sestre samo u Dubravu, dio njih iz te bolnice odlazi u druge.

- Neće sve specijalnosti koje su dosad radile u Dubravi biti jednako angažirane oko COVID-a. Primjerice, neurokirurg i kardiokirurg trebaju doći u ostale bolnice i tamo zbrinjavati svoje pacijente sa svojih listi čekanja tako da se iskoriste maksimalno i njihovi kapaciteti i kapaciteti ovih bolnica u koje će oni doći, govori Krešimir Luetić, dr. med., predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Reorganiziraju se i druge bolnice diljem Hrvatske. U zabočkoj kapaciteti popunjeni.

- Bili smo primorani prekjučer otvoriti još jedan odjel. Ispraznili smo fizikalnu terapiju cijelu, zatvorili smo ju i napravili odjel s 20 kreveta, ističe Tihomir Vančina, ravnatelj Opće bolnice i bolnice hrvatskih veterana Zabok.

Pa će od ponedjeljka u Specijalnoj bolnici u Stubičkim Toplicama u funkciji biti odjel za izolaciju u kojem će ležati pacijenti s blažom kliničkom slikom.

- Odjel koji je potpuno odvojen od cijelog ostalog dijela bolnice i ima svoj vlastiti ulaz, vlastiti izlaz, lift. Nema nikakvog kontakta s ostalim dijelom bolnice. U njemu će raditi naša jedna liječnica, u njemu će raditi 8 medicinskih sestara, govori Krešimir Škof, zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Od idućeg tjedna u riječkom KBC-u bit će smanjen redoviti rad s pacijentima.

- To znači da ćemo morati u ovom trenutku smanjiti dodatni broj operacija koje nisu hitne. Sve što je onkologija, sve što je hitno se nastavlja, ali time ćemo dobiti više intenzivista, anesteziologa, ističe Alen Ružić, ravnatelj riječkog KBC-a.

A bit će i potrebni, pogorša li se ionako loša epidemiološka situacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!