07:00 / 14.04.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Projekt pomoći žrtvama obiteljskog nasilja

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju projekta Novi početak. Riječ je o Domu za žrtve obiteljskog nasilja na području Krapinsko-zagorske županije. Dom je počeo raditi prošle godine, a više od 11 milijuna kuna utrošit će se za uređenje zgrade, ali i pravnu i psihološku pomoć žrtvama nasilja u obitelji.

Prošle je godine Centar za socijalnu skrb Krapina imao 71 slučaj nasilja u obitelji. Većina počinitelja bili su bivši ili sadašnji supružnici, neki su ponavljali nasilne činove.

To su neke situacije gdje se unatoč našem radu to nasilje, uglavnom pod utjecajem alkohola ponavlja iz godine u godinu, ističe ravnatelj Centra za socijalnu skrb Krapina Sergej Erdelja.

Uz to, žrtve nasilja nisu željele otići od nasilnika jer su sigurne kuće bile predaleko.

- Vjerujemo da od tih 55 žrtava kojima je bilo ponuđeno, da bi dobar dio njih prihvatio smještaj da smo imali sigurnu kuću na našem području, dodaje Erdelja.

Danas na području Krapinsko-zagorske županije radi privremeni Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak. Na neotkrivenoj lokaciji, otprije 5 mjeseci, može primiti 8 osoba.

- Imaju mjesto gdje se hitno mogu skloniti, gdje mogu dobiti prvu psihološku, savjetodavnu i pravnu pomoć i gdje imaju šansu za novi početak, ističe zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

- Broj telefona na koji se mogu obratiti je 521 001 ili imate više informacija na web stranici doma www.novipocetak.kzz.hr, ističe pročelnica UO za socijalnu politiku Krapinsko-zagorske županije Martina Gregurović Šanjug.

Osnivač doma je županija, koja je upravo primila odluku kako će Europski socijalni fond platiti uređenje veće i stalne sigurne kuće.

- Ja vjerujem da ćemo do kraja godine imati izvođača radova i da ćemo puno prije nego što je rok, a to je 30 mjeseci, završiti s radovima, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Projekt je vrijedan 11 milijuna 626 tisuća kuna. Njegovim završetkom stvorit će se kvalitetni uvjeti za prvi korak izlaska iz često začaranog kruga nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!