16:21 / 16.03.2020.

Autor: D.M./HRT

Respiracijski centri i u Rijeci, Splitu te Osijeku

-

-

Foto: - / -

880 testova je u tijeku, od kojih još 25 nije završeno. Respiracijski centri ustrojavaju se i u Rijeci, Splitu te Osijeku.
Stožer za civilnu zaštitu RH objavio je u 16 sati kako nema novozareženih koronavirusom u Hrvatskoj. 880 testova je u tijeku, od kojih još 25 nije završeno, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pohvalio je rad zdravstvenih djelatnika koji su dosad izvršili 258 intervencija za bolesnike sa sumnjom na Covid 19. Pod nadzorom je 9598 osoba, kazao je ministar Vili Beroš. Na konferenciji je potvrđeno da među osobljem Klinike za zarazne bolesti Dr. Fran Mihaljević nema oboljelih. 

Grad Zagreb ustrojio šest ambulanti - telefon 0800-9999

Beroš je dodao kako se, osim u KB Dubrava, respiracijski centri ustrojavaju i u Rijeci, Splitu, Osijeku, kojima se zahvaljuje na trudu, kao i Gradu Zagrebu koji je ustrojio šest ambulanti za bolesnike sa sumnjom na koronavirus u okviru primarne zdravstvene zaštite, po dvije ambulante u svakom od tri doma zdravlja. One će raditi od 0-24 sata, a broj telefona na koji se građani mogu javiti je 0800- 9999.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako je trenutno pod nadzorom 630 kontakata oboljelih te su u tijeku intenzivni epidemiološki izvidi u KB Dubrava, KBC Zagreb i Klinici za infektivne bolesti. "Kontaktirali smo sve osobe koje su bile ili su mogle biti u kontaktu s oboljelima. Oni su klasificirani na one koji trebaju biti u samoizolaciji i na one kod kojih se postavlja se sumnja i one kod kojih ne prijeti nikakva opasnosti mogu normalno sa aktivnostima", rekao je Capak.

- Ovaj virus se postavlja neuobičajeno. Bitno je pratiti da ne budu nagli skokovi. Nitko to ne može predivdjeti. Sad bi mogao biti jači uzlazni trend, ali o brojkama ne bi kalkulirali, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Rekla je kako je u toj ustanovi jedna osoba srednje teško bolesna, svi ostali su lakše a nitko nije životno ugrožen.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je kako je od subote do danas primljeno 45 dojava o nepridržavanju samoizolacije. "Jučer i danas preko 20 ljudi je u analizi. Po Zakonu o državnom inspektorati i zakonu o  općem upravnom postupku išli smo s prekršajnim nalozima u iznosi od 8000 kuna i drugom kaznom koje se zove Rješenje o izvršenju rješenja gdje je početna kazna 30.000 kuna. Sljedeća 60.000, a ona treća 120.000 kuna", kazao je
.....
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!