17:01 / 26.04.2020.

Autor: Sanja Mikleušević-Pavić/Višnja Ružojčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Respirator za Ivana

-

-

Foto: - / -

Kada se sudare život i pravilnici, često ostaje apsurd. To potvrđuje i slučaj 33-godišnjeg Ivana Prgometa, stopostotnog invalida koji dvije godine neuspješno traži da mu se dodijeli rezervni respirator.
Kada se sudare život i pravilnici, često ostaje apsurd. To potvrđuje i slučaj 33-godišnjeg Ivana Prgometa, stopostotnog invalida iz Slavonskog Šamca koji dvije godine neuspješno traži da mu se dodijeli rezervni respirator.

Upravo u doba koronavirusa on bi mu olakšao život. No, pravilnik HZZO -a kaže da ga ne može dobiti.

Ivan Prgomet najbolje zna što znači izolacija. Njegova je počela prije 13 godina, kada je skočivši u Dravu, nakon rada na izgradnji autoceste, slomio vrat. Potpuno nepokretan, ne može samostalno disati.

- To su Ivanova pluća, kada bi ona stala,Ivan bi bio gotov, govori Ankica Prgomet , Ivanova majka.

Uza sve probleme, muku muči i kako dokazati da mu je potreban dodatni respirator koji stoji oko 50 000 kuna, a njime se može koristiti 10 godina. Jer što ako sadašnji zataji? Nadležni kažu - zovite hitnu  pomoć. 

- Živim ovdje u Slavonskom Šamcu  koji je  50 kilometara udaljen od Slavonskog broda, od kojeg je hitna udaljena 20 minuta. Mi nemamo uvjete da me mama održi na životu u slučaju da se jedan od ovih respiratora pokvari, naglašava Ivan Prgomet.

Prije 12 godina tijekom liječenja u Švicarskoj, kamo je otišao uz pomoć humanitarne akcije, dobio je dva respiratora. No, rok im je istekao. 

Time što je Ivan na brizi roditeljima, sustavu uštedi tisuće kuna.

No sustav i dalje štedi na njemu jer pravilnik je pravilnik, a on kaže da ima pravo na samo jedan .

- Ako imaju pravo političari dobiti neka vozila na lizing pa imat servise i popravke guma. Zašto ja ne bi mogao dobiti respirator jer ja bez njega minutu jednu ne mogu. Bez  respiratora ja bi umro, naglašava Ivan.

Što kada birokracija ne ide u korak sa životom koji je Ivanu dovoljno težak? Ništa. Sve dok se ne dogodi tragedije nakon koje se pravilnici i propisi - hitno mijenjaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!