19:49 / 27.05.2020.

Autor: M.M./Tema dana/IMS/HRT

Ressler: Masivna investicija u Europu nove generacije

-

-

Foto: - / -

Sedamstopedeset milijardi eura težak je prijedlog Fonda za oporavak Europske unije od posljedica krize uzrokovane koronavirusom, dok bi sedmogodišnji proračun unije iznosio 1,85 bilijuna eura.
Sedamstopedeset milijardi eura težak je prijedlog Fonda za oporavak Europske unije od posljedica krize uzrokovane koronavirusom, dok bi sedmogodišnji proračun unije iznosio 1,85 bilijuna eura. To je strategija Europske komisije koju je parlamentu u Bruxellesu danas iznijela predsjednica komisije Ursula von der Layen.

EK predstavila plan oporavka težak 1850 milijardi eura
Michel za 19. lipnja najavio fizički samit čelnika EU-a

Hrvatskoj bi iz Fonda za oporavak bilo na raspolaganju 10 mlrd. eura, od toga 7,5 mlrd. eura bespovratnih sredstava.

Plenković: Ogroman signal za gospodarstvo i investicije

- Ovaj paket oporavka masivna je investicija u Europu nove generacije koja će više ulagati u digitaliziranje i uložiti u zelenu tranziciju. U ovim promjenjivim vremenima, gdje se redefinira gospodarstvo, međunarodni odnosi, ali i cijelo europsko društvo. Za Hrvatsku je ovaj paket vrlo važan, prije svega jer se odnosi na sve članice, a ne samo članice eurozone na čemu smo inzistirali, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler. 

Istaknuo je i kako vjeruje da ćemo uskoro moći koristiti i još veći dio europskih sredstava kao potporu i kao nadomjestak komplementarnim mjerama hrvatske vlade koje su, gledajući u europskom kontekstu, poprilično izdašne.

Saborski zastupnik Branko Grčić (SDP) rekao je kako bi bilo dobro da se to realizira. Istaknuo je kako su neke zemlje izrazile određenu skepsu, te podsjetio da dosad nismo imali dobro iskustvo s europskim programima.

- Važno je da su sredstva u većoj mjeri bespovratna i da je briselska administracija uspjela formirati model koji bi svim zemljama, pa i Hrvatskoj s obzirom na pogođenost Covidom u kojoj je turizam sektor koji je najviše stradao, bio dobar.

Istaknuo je i da je briselska administracija troma.  

- Beskonačne rasprave, dogovori, pregovori i uvijek se netko nađe tko ima rezervu i tko je protiv i tako se stvar prolongira. Mehanizmi odlučivanja su jako spori, a nama je prijeko potrebno da imamo ovaj program kojim bi sanirali ozbiljne posljedice, rekao je Grčić.

Ressler je istaknuo kako postoji značajna razlika između paketa mjera koji je danas predložen i nekih ranijih instrumenata koji su postojali u mandatu prijašnje komisije.

- Prije svega radi se o pretežno bespovratnim sredstvima za najpogođenije sektore i države članice. Vjerujem da bez obzira što je proces donošenja odluka kompleksan u zajednici 27 država članica, nakon prvog oklijevanja ovaj odgovor je bio brz.

Dodao je i kako je u cijeloj povijesti EU-a ovo bila ne samo najteža kriza nego da je ovo i najizdašniji paket pomoći.

Grčić je istaknuo kako već imamo 7 milijardi eura na računu iz Europske unije koji nismo iskoristili. 

- Za vrijeme naše vlade došli smo na 86 posto iskorištenosti, što je visok postotak, danas smo, sedam godina kasnije, na 30 posto iskorištenosti. Pokazali smo se neefikasnim u korištenju EU fondova, zaključio je Grčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!