11:28 / 18.06.2020.

Autor: M.M./HRT

Restart koalicija predstavila model socijalne politike

-

-

Foto: - / -

Davor Bernardić rekao je da je njihov zadatak reformirati socijalnu politiku kako bi bila bolja, korisnija i učinkovitija.
Restart koalicija predstavila je model socijalne politike.

Lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je da je njihov zadatak reformirati socijalnu politiku kako bi bila bolja, korisnija, učinkovitija i kako bi ispunila svoju potrebu jer je ključan indikator suvremenog društva.

- Smatramo da Hrvatska treba postati i socijalno pravedna, a s druge strane i socijalno kohezivna društvo. Društvo koje će suzbiti siromaštvo, osigurati jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, osigurati dostojno starenje osobama starije životne dobi..., rekao je.

Istaknuo je da zatečeno stanje pokazuje da je riječ o jednoj od najzapuštenijih politika, a da je ti posljedica nerazumijevanja uloge i svrhe socijalne politike.

- Restart koalicija uspostavit će model moderne, aktivne socijalne politiku prema modelu socijalnog investiranja s ciljem stavranje socijalno razvijenog i pravednog društva. Izdvajanje za socijalnu politiku ne smiju see smatrati nepotrebnim proračunskim troškom. Izdvajanja su investicija u ljudski kapital, rekao je Bernardić.

Model se temelji na ravnopravnom partnerstvu i javnog i privatnog i civilnog sektora s najvećom odgovornošću javnog sektora, rekao je, te istaknuo da se njihovi ključni ciljevi mogu se sažeti u 5 ključnih točaka:
1. beskompromisna borba protiv siromaštva s ciljem potpunog i trajnog iskorjenjivanja
2. modernizacija sustava socijalna skrbi
3. izgradnja moderne obiteljske i populacijske politike, politike za mlade i stambene politike
4. osiguranje dostojnog života i jednakih mogućnosti za osobe starije životne dobi, za osobe s invaliditetom kroz niz mjera u mirovinskom sustavu, sustavu obrazovanja, socijalne skrbi kao i u sustavu zapošljavanja
5. sustavna briga za stručnjake zaposlene u sustavu zaštite.

Nino Žganec rekao je da je socijalna politika zadnjih desetljeća stavljena na marginu društvenog interesa i da je rezultat toga proširena percepcija zapuštenosti.

Istaknuo je i da će posebnu pozornost posvetiti razvoju socijalnog poduzetništva, gdje kako je rekao, vide ogromnu mogućnost u budućem razvoju hrvatsko socijalnog modela.

- Sve mjere koje se planiraju u sustavu socijalne politike moraju se temeljiti na objektivnim podacima i činjenica i ne smije se dozvoliti da se privilegiraju određene skupine.

Marija Alfirev rekla je da se ovaj njihov program mora provesti jer se proteklih pet godina, kada su u pitanju djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, bačeno u vjetar.

- Dosadašnja vlada uvela nas je u začarani krug isključenosti i ovaj program je nužan kako bi izašli iz tog kruga, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!