10:58 / 17.06.2020.

Autor: T.V./HRT

Restart predstavio program Zdravstvo - jučer, danas, sutra

-

-

Foto: - / -

Predsjednik SDP-a rekao je da dugovi u zdravstvu nikada nisu bili veći i da nam prijeti kolaps zdravstvenog sustava. Spomenuo je i neadekvatne uvjete rada i niske plaće zbog kojih medicinsko osoblje napušta Hrvatsku te naglasio da trebamo cjelokupan restart zdravstva.
Restart koalicija danas je predstavila dio svoga programa pod nazivom "Zdravstvo - jučer, danas, sutra". Predsjednik SDP-a rekao je da dugovi u zdravstvu nikada nisu bili veći i da nam prijeti kolaps zdravstvenog sustava. Spomenuo je i neadekvatne uvjete rada i niske plaće zbog kojih medicinsko osoblje napušta Hrvatsku te naglasio da trebamo cjelokupan restart zdravstva.

Restart koalicija predstavila program obrazovne politike


- Krajnji je čas da se zaustavi propast zdravstvenog sustava i učini nešto po tom pitanju za naše građane. Zato je Hrvatskoj potreban restart zdravstvenog sustava. I zato danas SDP nudi svoja rješenja za spas zdravstva. naša koalicija u fokus stavlja javno i solidarno zdravstvo s pacijentom, u središtu. To je naš fokus - pacijent, građanin naše zemlje. Taj se fokus zasniva na trostrukoj solidarnosti - solidarnosti zdravih s bolesnima, bogatih sa siromašnima i mladih sa starima., poručio je Davor Bernardić

Najavio je što planiraju napraviti.

- Uvest ćemo centralno i koordinirano planiranje potreba i javne nabave i napraviti uštede i smanjiti dugove. Smanjit ćemo liste čekanja na najmanje. Povećat ćemo kapacitet i intenzivirati djelatnost dnevnih bolnica, a svim građanima ćemo osigurati jednako liječenje bez obzira o kuda dolazili. Revitalizirat ćemo program 72 sata koji pacijentima s malignima bolestima osigurava početak liječenja u roku od tri dana nakon dijagnoze, rekao je.

- Kroz nacionalne centre izvrsnosti činimo dostupnima najbolju zdravstvenu skrb te vrhunske zdravstvene stručnjake činimo dostupnima svim građanima u svim dijelovima Hrvatske za specifična zdravstvena stanja. Jačat ćemo programe prevencije ali i palijativne skrbi. Provest ćemo potpunu digitalizaciju zdravstvenog sustava. razvijat ćemo telemedicinu, suvremene dijagnostičko- terapijske metode i osiguravati dostupnost inovativnih lijekova svim građanima, obećao je predsjednik SDP-a.

- Ali ono što je najvažnije - osigurat ćemo bolji status naših liječnika i sestara ali i drugog osoblja. Mišljenja i iskustva udruga pacijenata bit će uvažavana i korištena u svrhu podizanja kvalitete usluga. To je ono što je najvažnije. Jer u središtu svake naše politike je čovjek - njegovi problemi, njegova budućnost i njegovo zdravlje. Stoga zdravstvo u Hrvatskoj ne smije biti privilegija onih koji si to zdravstvo mogu priuštiti. Zdravstvo u Hrvatskoj treba biti pravo svih građana naše zemlje, završio je Bernardić.

Uz Bernardića su govorili potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, predsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, potpredsjednik SDP-ovog Savjeta za zdravstvo Joško Markić i koordinator javnozdravstvenih akcija SDP-a Saša Srića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!