20:52 / 12.07.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Restartu najviše glasova u Raši; DIP pojasnio što dalje

-

-

Foto: - / -

Tek kada stignu rezultati s birališta u Raši - i kada se proglase pravovaljanima - izbori za deseti saziv Hrvatskog sabora bit će završeni.
Na ponovljenim izborima za Hrvatski sabor na jednom biračkom mjestu u općini Raša, u nedjelju najviše glasova osvojila je Restart koalicija, ali to ne mijenja opći ishod saborskih izbora već su ti ponovljeni izbori važni zbog rokova.

Od 488 birača, koliko ih je imalo pravo glasovati na biračkom mjestu broj 6 u Raši, svoje je pravo iskoristilo njih 66 ili 13, 5 posto, a nevažećih listića nije bilo.

Restart koalicija osvojila je najviše glasova - 30 ili 45,45 posto, drugi je HDZ s 27 glasova ili 40, 9 posto, treći platforma Možemo! - tri glasa ili 4, 54 posto, a četvrti HNS - s osvojenih dva glasa itd.

Biračko mjesto broj 6 u OŠ Ivan Batelić u Raši, jedino je od gotovo 7.000 biračkih mjesta, na kojima su 5. srpnja hrvatski građani u zemlji i inozemstvu birali novi Sabor, a na kojemu su izbori ponovljeni, jer je u glasačkoj kutiji nađen višak listića.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak će održati sjednicu, nakon koje će objaviti rezultate za cijelu Rašu i za 8. izbornu jedinicu, kao što je to već učinilo za ostale izborne jedinice. Iako, dakle, rezultati iz Raše ne utječu na opći ishod parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedio HDZ, važni su zbog rokova.

- Što se tiče daljnjih koraka DIP-a, mi ćemo tijekom ponedjeljka objaviti potpune rezultate za VIII. izbornu jedinicu i tada kreću rokovi za prigovore od 48 sati, pojasnio je daljnju proceduru Slaven Hojski, član i glasnogovornik DIP-a.

Ako neće biti prigovora, dodao je, konačni rezultati za VIII. izbornu jedinicu bit će objavljeni u četvrtak, a tada bi mogli biti i rezultati za cijelu Hrvatsku. Napomenuo je da su na Ustavnom sudu dvije žalbe protiv njihovih rješenja, a odluku očekuje tijekom ponedjeljka.

Izborni rezultati bit će objavljeni za svaku izbornu jedinicu, rekao je Hojski, a nakon toga će se oglasiti i Ustavni sud. Tada može predsjednik DIP-a konačne rezultate odnijeti predsjedniku Zoranu Milanoviću i tada počinje teći rok od 20 dana kada se treba održati nova konstituirajuća sjednica Sabora, što teoretski znači da bi se ona mogla održati krajem srpnja ili početkom kolovoza.Saborska sjednica koncem srpnja

Ipak, prema nedavnoj izjavi ministra mora i potpredsjednika HDZ-a Olega Butkovića, planira ju za kraj srpnja.

- Očekujemo da će konstituirajuća sjednica Sabora biti krajem srpnja, a odmah nakon toga će se izabrati i nova hrvatska Vlada, rekao je Butković gostujući na Hrvatskom radiju.

Iako se precizan datum sjednice još ne zna, kao ni okolnosti pod kojima će se, zbog epidemije koronavirusa, održati, neke se informacije već znaju.

Konstituirajuću sjednicu vodit će sadašnji i budući predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a bude li, eventualno, spriječen, najstariji izabrani zastupnik.

Sabor se konstituira izborom svog predsjednika na prvoj sjednici, na kojoj je nazočna većina svih zastupnika, novi/stari predsjednik bit će Jandroković, kojemu je uspjelo što nije nikome u 30 godina samostalnosti hrvatske države; nitko, naime, još nije dva puta bio na čelu Sabora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!