07:56 / 05.04.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Revizija: Ministarstvu poljoprivrede uvjetno mišljenje

Državni ured za reviziju

Državni ured za reviziju

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede jedno je od tri ministarstva na čiji je rad u 2020. Državni ured za reviziju imao zamjerke, pa je dobilo uvjetno mišljenje za financijske izvještaje i usklađenost poslovanja.


Vučković: Ministarstvo poljoprivrede otklanja nalaze na koje upozori Revizija

Kad je riječ o ovom posljednjem, zamjera mu se da nije pravodobno štitilo svoja prava u povratu sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od 2014. do 2020.


Ministarstvo je od 2019. do 2020. od fizičkih i pravnih osoba zatražilo povrat potpore od 3, 4 milijuna kuna u okviru mjere Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti, no korisnici nisu vratili sredstva u roku niti su ga obavijestili o obročnoj otplati duga pa nisu zaključene izvansudske nagodbe kojima bi se odredili rokovi i uvjeti povrata.

Ministarstvo nije pokrenulo postupak zaštite svojih prava sudskim putem, zbog pandemije je u svibnju 2021. donijelo Odluku o odgodi naplate povrata na godinu dana.

Od ukupnih potraživanja krajem 2020. u iznosu od 2, 1 milijarde kuna dospjela su iznosila oko 176 milijuna kuna, od čega 5, 4 milijuna od korisnika Operativnog programa.

Državna revizija Ministarstvu zamjera i što nije donijelo pravilnik koji uređuje načine ostvarivanja prava i korištenja sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ). trebalo ga je donijeti do kolovoza 2019., no nije donijet do provedbe revizije.

Nije ustrojen registar evidencije ugovora i naplate za raspolaganje državnim zemljištem

Sredstva od naknade za OKFŠ nisu zanemariva, u 2020. u državni je proračun s tog naslova uplaćeno 178, 5 milijuna kuna, Ministarstvu poljoprivrede otišlo je 63 milijuna, MUP-u 83, 5 milijuna i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici 31, 8 milijuna kuna.

Kako je Ministarstvo iz prijašnjih godina imalo neutrošenih gotovo 125 milijuna kuna, u 2020. raspolagalo je s gotovo 188 milijuna kuna.

Utvrđeno je kako Ministarstvo do svibnja 2021. nije ustrojilo registar evidencije ugovora i naplate za sve oblike raspolaganja državnim zemljištem, iako je to trebalo učiniti do 1. rujna 2018. godine, gotovo tri godine ranije.

Državni je ured iznio niz preporuka, primjerice da se prošire funkcije ARKOD sustava kako bi se vidjeli podaci o državnom poljoprivrednom zemljištu po statusu korištenja i korisnicima, da se uspostavi sustav koji će pokazati koristi li se državno zemljište dano u dugogodišnji zakup za proizvodnju ili je sredstvo za dobivanje potpora.

Preporučio je i da se podaci o državnom poljoprivrednom zemljištu unesu u Središnji registar državne imovine. Sada nema objedinjenih podataka o površini i vrijednosti tog zemljišta u poslovnim knjigama nijednog državnog tijela.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u utorak kako njeno Ministarstvo za svoj rad godinama ima uvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju te da otklanja nalaze na koje Ured upozori.

Stav je Revizije da je Ministarstvo u posljednje dvije godine, ne čineći nove, ispravilo najveći broj nalaza iz prethodnog razdoblja, rekla je ministrica u Mostaru komentirajući uvjetno mišljenje koje je Revizija dala Ministarstvu za 2020. i za financijske izvještaje i za usklađenost poslovanja.

Navela je pritom kako je Ministarstvo od 2013. do 2018. imalo 33 uvjetna nalaza, nekoliko ih više nije primjenjivo jer su se u međuvremenu promijenili propisi, 26 ih je otklonjeno, te su ostala praktično četiri, pa smo "do današnjeg dana mi sve to otklonili.

Posve netočnim nazvala je navod Revizije da je Ministarstvo zakasnilo, odnosno da nije pravodobno štitilo svoja prava u povratu sredstava iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo od 2014. do 2020.

Kad govorimo o zahtjevima za povrat, ne treba zaboraviti da je 2020. bila krizna godina, netočni su navodi da smo zakasnili, da su određena potraživanja Ministarstva, odnosno državnog proračuna, pala u zastaru, izjavila je Vučković.

To je posve netočno, sve smo zahtjeve za povrat poslali, ne sudskim putem, redovnim, rekla je novinarima i dodala kako je rok za sudski postupak kraj prvog tromjesečja 2024. godine.

Ministrica se osvrnula i na zamjerku da Ministarstvo do provedbe revizije, svibnja 2021., nije donijelo pravilnik o općekorisnoj funkciji šuma (OKFŠ), koji je trebalo donijeti do kolovoza 2019.

Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama u lipnju 2021., a u siječnju ove godine Pravilnik o evidenciji poljoprivrednog zemljišta, rekla je.

Vučković je naglasila kako je za svoj posao motivirana i nastoji ga raditi savjesno i odgovorno. Mi radimo ovaj posao dok imamo povjerenje predsjednika Vlade, odgovorila je novinarima.

Naglasila je kako je BiH jedan od najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera Hrvatske, s vrijednošću vanjsko-trgovinske bilance nešto većom od 2, 6 milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!