18:28 / 17.03.2019.

Autor: Matea Ribarević/HRT

Rezultat prosvjeda #spasime: u podne kod premijera Plenkovića

-

-

Foto: - / -

Iz MUP-a poručuju, policijski službenici već sad imaju naputak da obiteljsko nasilje tretiraju kao kazneno djelo, što potvrđuje i porast broja kaznenih prijava.
Hrvatska ujedinjena u borbi protiv nasilja. Zašto je nasilje prekršaj, a ne kazneno djelo, upitali su na prosvjedu. Jedno je od najvažnijih zahtjeva odaslanih s prosvjeda - promjena je klasifikacije obiteljskog nasilja iz prekršaja u kazneno djelo.

Iz MUP-a poručuju, policijski službenici već sad imaju naputak da obiteljsko nasilje tretiraju kao kazneno djelo, što potvrđuje i porast broja kaznenih prijava.

Prekršajni postupak nosi blaže kazne, a na nasilje gleda kao izoliran slučaj. No kakva god bila, ruka pravde tako brže stiže.

Zbog straha žrtve rijetko zovu u pomoć. Prosvjednici zato između ostalog traže i 24-satni SOS telefon. Ministarstvo odgovara- SOS linije postoje, a o radnom vremenu ne odlučuju oni.
Treba li nasilje u obitelji biti kazneno djelo umjesto prekršaja
Policija je lani pozvana 11.000 puta. Zbog toga su, u suradnji s uredima pravobranitelja, donjeli pravilnik koji uređuje postupanje prema počiniteljima kojima su izrečene neke mjere opreza.

- Počinitelje za koje procjenimo da predstavljaju bilo koji rizik za žrtvu, bilo koji rizik da se neće pridržavati mjere ćemo učestalo provjeravati pa u konačnici dolaskom na njihovo radno mjesto, ističe voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u MUP-u, Anita Matijević.

A na radno mjesto premijera sutra stižu zahtjevi prosvjednika. U podne. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!