Rezultati inspekcijskog nadzora ugostitelja

26.03.2021.

14:48

Autor: Hina/HRT/M.N.

Domišljati ugostitelji

Domišljati ugostitelji

Foto: Srecko Niketic / PIXELL

Turistički inspektori Državnog inspektorata su od 1. do 25. ožujka obavili 813 nadzora pridržavanja odredbi Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o nužnim epidemiološkim mjerama, pri čemu su u 66 nadzora utvrdili povrede odredbi i naplatili 12 kazni na mjestu u iznosu od 31.500 kuna.

Od 1. ožujka ugostiteljskim objektima je omogućeno da nakon gotovo tri mjeseca zatvorenosti ponovo rade, ali samo na otvorenom, na terama i sl., uz razne mjere ograničenja za ulazak gostiju u zatvoreni dio objekta (zbog toaleta) i druge.


Optužni prijedlozi i usmena rješenja


U 747 inspekcijskih nadzora nisu utvrđene povrede odredbi te odluke, dok su u 66 inspekcijska nadzora utvrđene povrede, a za utvrđene prekršaje, turistički inspektori su podnijeli 43 optužna prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka mjesno nadležnim sudovima. Također su izdali i šest prekršajnih naloga te su naplatiti 12 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 31.500 kuna, dok će za pet utvrđenih povreda biti poduzete prekršajne mjere.


Iz Državnog inspektorata ističu da su uz to turistički inspektori donijeli i 27 usmenih rješenja na zapisnik o zabrani pružanja ugostiteljskih usluga unutar ugostiteljskog objekta, odnosno rad na prostoru za usluživanje na otvorenom izvan radnog vremena.


Sanitarna inspekcija


Sanitarna inspekcija u istom je razdoblju provela 664 inspekcijska nadzora provedbe odluka stožera, od čega 547 nad ugostiteljskim objektima te su zbog utvrđenih nedostataka donijeli 121 usmeno rješenje o otklanjanju nedostataka, a od toga 116 za ugostiteljske objekte.


Zaključno sa 24. ožujkom kontrolom izvršenja rješenja u samo dva slučaja utvrđeno je da stranka nije izvršila rješenje, te će biti donesena rješenja o izvršenju naplatom novčane kazne.


Tabak: Treba kontrolirati sve, a ne samo ugostitelje


U povodu tih rezultata, ali i raznih komentara zadnjih dana na račun rada ugostitelja, koji još uvijek rade samo na otvorenim prostorima, terasama i slično, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak za Hinu u petak ističe da je prije svega "individualna svijest jedino jedino oružje koje imamo u borbi protiv pandemije, pa je u redu kontrolirati pridržavanje mjera svih, a ne samo ugostitelja".

"Mjere pomoći se oduzimaju ako se u poduzetnika ustanovi fiskalni prekršaj. To je u redu i opravdano", rekla je Tabak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!