RF prosvjedovao protiv HDZ-a, Kapulica došao sa zastavom Ukrajine

30.09.2022.

23:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Kapulica na prosvjed RF-a ispred HDZ-a došao s ukrajinskom zastavom

Kapulica na prosvjed RF-a ispred HDZ-a došao s ukrajinskom zastavom

Foto: Dnevnik / HRT

Inicijativa "Za budućnost bez HDZ-a", koju je osnovala Radnička fronta, održala je prosvjed ispred središnjice Hrvatske demokratske zajednice. Time su započeli svoje djelovanje. Među ostalim traže nacionalizaciju INA-e, uvođenje zakona o podrijetlu imovine i veća prava radnika.


Na prosvjedu Radničke fronta protiv vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koji je održan na prostoru Meštrovićevog paviljona, preko puta Središnjice HDZ-a, sudjelovalo je, prema procjeni policije, bilo 50-ak sudionika.

Izjavu Katarine Peović nakon prosvjeda prekinuo je HDZ-ov zastupnik Mario Kapulica, koji je raširio ukrajinsku zastavu i rekao da Radnička fronta podržava Vladimira Putina.

- Ovo nije prvi, nije ni zadnji prosvjed. Mi smo najavili da ćemo nastaviti sa svojim prosvjedima. Naši su zahtjevi ukratko nacionalizacija INA-e, prekid sa svim arbitražama koje nas mogu koštati 10 milijardi dolara. Ovo što mi želimo napraviti nije smjena jednih drugima, nije smjena vlasti, rekla je Peović.

Traže i uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života na nacionalnoj razini kako bi se napravio plan i strategija za povećanje minimalne plaće i minimalne mirovine. Napominje da minimalna plaća mora biti definirana kao plaća koja osigurava dostojanstven život.

RF traži i donošenje zakona o podrijetlu imovine kojim će porezna uprava imati mogućnost da odmah zamrzne i blokira imovinu svim političarima, tajkunima i kapitalistima koji ne mogu dokazati porijeklo imovine. Traže i omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata u Zagrebu i na Banovini svim potresom pogođenim stanovnicima.

Zahtjevi Radničke fronte su i vraćanje prava na pobačaj u Ustav i omogućavanje obavljanja pobačaja u svim javnim bolnicama te obustava donošenja novog zakona o pomorskom dobru koji se, kako je rekla, piše u tajnosti. "Također, tu je i potreba da se zakon o radu ne piše u tajnosti, rekla je Peović.

Potom nastaje komešanje i prekida ju Kapulica u pratnji dva tjelohranitelja.

- Četiri sata nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio anektiranje 15% Ukrajine ovi koji ga podržavaju organiziraju prosvjed pred HDZ-om. To je sramotno, sramotno. Živjela Ukrajina, izjavio je saborski zastupnik HDZ-a Mario Kapulica koji je stao pored Katarine Peović sa zastavom Ukrajine.

Kod prekida u izjavi došlo je do verbalne prepirke kada mu je članica RF-a Sandra Crnković pokušala iz ruku uzeti zastavu Ukrajine.

Crnković je nakon prosvjeda Hini izjavila da je Kapulica došao s dva HDZ-ova tjelohranitelja. Ona mu je iz ruku pokušala uzeti zastavu Ukrajine koju je donio, da im se, kako je rekla, ne bi narušio prosvjed i zagadio prostor s takvom jednom provokacijom, jer je Radnička fronta vrlo dobro komunicirala prema javnosti zašto su bili suzdržani vezano za Deklaraciju o Ukrajini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!