20:53 / 31.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

RH neće slijediti preporuku EU-a u pogledu putovanja državljana SAD-a

RH neće slijediti preporuku EU-a u pogledu putovanja državljana SAD-a

RH neće slijediti preporuku EU-a u pogledu putovanja državljana SAD-a

Foto: Josip Regovic/Hrvoje Jelavic / Pixsell

Hrvatska neće slijediti preporuku Europske unije koja je skinula Sjedinjene Američke Države s popisa sigurnih zemalja kada su u pitanju neobvezna putovanja tijekom pandemije koronavirusa, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Članice EU-a dogovorile su se da se s popisa covid sigurnih zemalja skinu SAD, Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija, što znači da bi putnici iz tih zemalja trebali prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.

Tu je riječ o preporuci. I prije je bilo situacija kada Hrvatska nije slijedila preporuke EU-a pa tako kada su u pitanju američki državljani neće ni ovoga puta. Mi znamo da nam Amerikanci uglavnom dolaze kao turisti što znači da su ispunili sve epidemiološke uvjete za dolazak, rekao je Božinović u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica EU-a.

Božinović kaže da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da američki državljani ne predstavljaju rizik za Hrvatsku, kao što to ne predstavljaju ni građani Izraela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!