10:27 / 19.06.2018.

Autor: M.M./Hina

RH poboljšala poziciju na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti

-

-

Foto: - / -

Hrvatska se na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentosti u 2018. popela za četiri mjesta u odnosu na lani.
Hrvatska se na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentosti u 2018. nalazi na 44. poziciji među 63. vodeće svjetske ekonomije, priopćili su iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost. U odnosu na prošlu godinu Hrvatska se popela za četiri mjesta.

Svjetska ljestvica digitalne konkurentnosti, koju Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavljuje od 1989. godine, analizira i rangira sposobnost zemalja da usvoje digitalne tehnologije kako bi potaknuli njihovu primjenu u javnim uslugama, poslovnim modelima i društvu općenito. Temelji se na analizi triju faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost. Svaki od ova tri faktora podijeljena su u tri pod faktora koji sadrže ukupno 50 kriterija.

Na prvom mjestu po digitalnoj konkurentnosti ove je godine SAD, koji je s tog mjesta 'smjenio' Singapur, koji je lani bio na 1. mjestu, dok je na trećem mjestu Švedska.

Među zemljama središnje i istočne Europe, ispred Hrvatske rangirani su Češka (33.), Slovenija (34.), Poljska (36.) te Bugarska (43.), dok je Mađarska na 46. poziciji, Rumunjska 47., a Slovačka 50.

Konačno svjedočimo poboljšanju pozicije Hrvatske na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti. Rezultat je to i pozitivnih iskoraka koje je napravila Vlada u afirmaciji informacijskih tehnologija u javnom sektoru i obrazovanju te daljnjim pomacima u korištenju e-usluga, ističe Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!