13:02 / 09.01.2020.

Autor: HRT

Ribari izvukli misteriozni elektronički uređaj, vratili ga Amerikancima

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/ilustracija

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Ribari broda Marian II u srijedu su između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima izvukli neobičnu neidentificiranu plutaču s lancima i utegom.
Darko Kunac Bigava, ribar iz Podgore koji je na svojem brodu Mario II "ulovio" tajanstveni vojni uređaj pristigao iz NASA-ina centra u Americi, upravo ga je vratio Amerikancima. No to nije želio napraviti prije nego mu plate štetu prouzročenu na ribarskoj opremi, javlja morski.hr.

Ribari broda Marian II u srijedu su između otoka Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima sa 140 metara dubine izvukli neobičnu neidentificiranu plutaču s lancima i utegom koja je bila opremljena elektronskom opremom. Kažu da je šteta na mrežama 20 tisuća kuna. Poslije se ispostavilo da se radi o mjernom uređaju i da najvjerojatnije pripada američkom vojnom oceanografskom brodu USNS Bruce Heezen, koji je bio na redovitom remontu u brodogradilištu.

–  Došao sam do broda USNS Bruce Heezen koji se i dalje nalazi u akvatoriju Mljeta, nakon obećanja da će mi platiti štetu. Primopredaju smo napravili tako da sam uređaj bacio u more, a oni su došli gumenjakom, zakačili ga i odvukli na brod. Potpisali smo izjavu da su mi platili štetu, a ja njima vratio uređaj. Nisu dali da se išta fotografira i više puta su mi rekli da su oni prijateljski narod i da ne žele nikome nikakvo zlo. Posadu čine dva Amerikanca, vojnici, znanstvenici i dva su naša člana obalne straže tamo, od čega jedan poručnik fregate. Rekli su da ne žele da se radi fama od ovog slučaja, jer je od objave na vašem portalu to buknulo u sve medije. Ja sam im na to odgovorio da se to ne može zaustavit kad krene i da su na vrijeme ljude obavijestili o svojoj prisutnosti, sve bi bilo ok – kazao je za morski.hr Darko Kunac Bigava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!