12:17 / 03.01.2018.

Autor: HRT

Ribari traže siguran i nesmetan rad

Ribar Diego Makovac

Ribar Diego Makovac

Foto: - / -

Nama je prvenstveno važna sigurnost rada i da možemo nesmetano raditi u tom dijelu mora, kazao je ribar Makovac i napomenuo da će još vidjeti što će se dogovoriti u vezi s materijalnom nadoknadom.
Istarski ribari jutros su ponovno isplovili na more prema sredini Savudrijske vale, gdje su ih još jednom snimali i popisivali slovenska policija i inspektori. Incidenata nije bilo. I ovoga puta ribare su pratili hrvatski policijski brodovi.

Navečer se 30-ak ribara iz Savudrije i Umaga u Bašaniji kraj Umaga sastalo kako bi usuglasili stajališta uoči sutrašnjeg susreta s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem u Zagrebu. Poručili su da su im glavni zahtjevi - siguran i neometan rad na području RH, pa tako i u Savudrijskoj vali, te neutraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije.

S ministrom poljoprivrede ribari će nastojati pronaći rješenje za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima. Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Ribari koji su sudjelovali na sastanku suglasni su u svojim zahtjevima te traže da ih Republika Hrvatska zaštiti kao svoje građane. Premda iz Vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore, kazao je savudrijski ribar Danilo Latin.

U izaslanstvu istarskih ribara koji će sutra biti na sastanku s ministrom Tolušićem bit će predsjednik Ceha ribara Istre Robert Momić, predsjednik Sekcije ribara pri udruženju obrtnika Bujštine Gianni Spitz, član Koordinacije kočara Hrvatske Danilo Latin, savudrijski ribar Diego Makovac te predstavnici udruge "Mare Croaticum".

Makovac uoči sastanka: Ribari se boje slovenskih kazni

Uoči večerašnjeg sastanka ribar Makovac kazao je za HRT da je bio jutros među ribarima koji su išli u spornom dijelu mora dizati mreže. Kazao je da su ih pratila i dva glisera hrvatske policije. Kada smo došli unutar crte razgraničenja po arbitraži došla su dva glisera, slovenske policije te njihove inspekcije. Došli su do nas. Vjerojatno su zapisali moj broj brodice. Upozorili su nas da se nalazimo u teritorijalnom moru Slovenije. Potom smo dignuli naše mreže. Ulov je bio diskretan pa smo se vratili u matičnu luku, kazao je Makovac.

Potvrdio je da se ribari boje slovenskih kazni, a i nemogućnosti ulaska u Sloveniju ako ih ne plate. 


Nama je prvenstveno važna sigurnost rada i da možemo nesmetano raditi u tom dijelu mora, kazao je Makovac i napomenuo da će još vidjeti što će se dogovoriti u vezi s materijalnom nadoknadom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!