10:23 / 11.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Ribič: Vrhovni sud treba ujednačavati svoje odluke, a ne sudsku praksu

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič je, vezano za presude o povratu duga radnicima u javnim službama, poručio da Vrhovni sud ne treba ujednačavati sudsku praksu nego svoje odluke.
Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič je, vezano za presude o povratu duga radnicima u javnim službama, poručio da Vrhovni sud ne treba ujednačavati sudsku praksu nego svoje odluke. - Ne treba Vrhovni sud ujednačavati sudsku praksu gdje je ona vidljivo ujednačena, već treba ujednačiti svoje odluke. U suprotnom, on je taj koji stvara nejednaku sudsku praksu, što je suprotno ustavnim i zakonskim obvezama Vrhovnog suda, napisao je Vilim Ribič u otvorenom pismu predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi.

Izvijestio je da je Matica hrvatskih sindikata pismo poslala povodom nedavnih različitih odluka Vrhovnog suda u pogledu dva identična zahtjeva Vlade RH za revizijom pravomoćnih sudskih presuda županijskih sudova koje su vezane za povrat duga radnicima u javnim službama po Sporazumu iz 2009. Prema tom Sporazumu u 2016. godini trebalo je, podsjetio je, povećati osnovicu za 6 posto za 250 tisuća zaposlenika.

- Zaposlenici su se odrekli ranije ugovorenog rasta osnovice u 2009. i ugovorili povrat istoga pod vrlo preciznim rokovima i uvjetima. Kada su nastupili ti uvjeti,  Vlada HDZ-a nije htjela isplatiti svoju ugovorenu obavezu svojim građanima i tako je država prevarila 250 tisuća ljudi. Prvo su govorili da ugovor nije valjan, iako je svim vladama u prethodnim godinama bio valjan, jer su verificirali sve njegove izmjene i dopune na sjednicama Vlade, a kada to nije bilo branjivo onda su pronalazili druge razloge zašto nisu dužni isplatiti ljudima njihov zarađeni novac, ustvrdio je Ribič.

Podsjetio je i kako su sindikati u ime svojih članova pokrenuli sudske postupke i dobili sve sporove, "i to sve do jednoga".

- A zatim, kaže Ribič, umjesto da nakon tih pravomoćnih presuda isplati ljudima ono što im duguje i što su sudovi presudili, Vlada RH na naše zaprepaštenje traži reviziju, a Vrhovni sud jedan prijedlog za dopuštenje revizije prihvaća, a drugi odbija iako se radi o identičnim predmetima. Onaj koji prihvaća obrazlaže potrebom za ujednačavanjem sudske prakse (glasnogovornik Vrhovnog suda) iako je sudska praksa sasvim ujednačena. Svi županijski sudovi sudili su pošteno i kompetentno u više od pedesetak sporova i jednoznačno presudili u korist tužitelja, ponovio je.

Ustvrdio je da je Vrhovni sud po zakonu ovlašten provoditi revizije samo u slučajevima različite sudske prakse.

- Nema dvojbe da se ovdje radi o simbiozi najviših sudskih instanci i izvršne politike. To je današnja Hrvatska, ocijenio je Ribič i dodao kako Vrhovni sud također niti jednom riječju nije obrazložio zašto smatra da se radi o predmetima od šireg društvenog interesa ni kako je došao do tog zaključka.

Upozoravamo da "širi društveni interes" nije zakonom određena osnova za dopuštenje revizije, istaknuo je Ribič u pismu.

Iz Matice hrvatskih sindikata izrazili su zabrinutost zbog takvih postupaka koji, kako tvrde, izazivaju sumnje ne samo u kvalitetu sudovanja na Vrhovnom sudu, već i u njegovu nepristranost od politike i izvršne vlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!