15:24 / 18.02.2020.

Autor: P.F./Hina

Riječ analitičara: Milanović na Pantovčaku neće biti fikus

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Gjenero ocijenili su da je inauguracija bila primjerena, a govor je komunikolog Ivan Tanta ocijenio uravnoteženim i bez prepotencije.
Zoran Milanović od danas je službeno predsjednik države. Bez obzira na brojne dvojbe i komentare je li službena inauguracija trebala biti ovakva ili onakva jedno je posve jasno - Zoran Milanović na Pantovčaku neće biti fikus. Predsjedički govor ali i sve ono što se iza kulisa inauguracije događalo u Temi dana analizirali su Branko Caratan i Ivica Relković.

Interpretacija himne Josipe Lisac nije "ukrala show". Milanović je, smatra Branko Caratan želio poslati poruku da će njegov mandat biti u duhu građanske i moderne Hrvatske. Tu je Josipa Lisac uletjela kao poveznica građanske tradicije s novim vremenom, kazao je. Napomenuo je kako je Milanović najavio da će se držati Ustava i da neće biti faktor korekcije, nego konstruktivnosti. Također je odijelio patriotizam od žestokog nacionalizma. Poslao je poruku solidarnosti i uključivosti. Bio je to moderan govor, zaključio je Caratan. 

- Reakcije na govor u susjedstvu su pozitivne i očekuje se pomak u odnosima, naročito u Sloveniji. Milanović je govorio da bi njegov prvi posjet mogao biti baš tamo. A što se tiče Srbije, znamo da je imao brzi jezik prema Vučiću i Orbanu. Međutim, mislim da će se retorika smiriti u diplomatskim okvirima i težiti otvaranju razgovora, ali da će Milanović biti čvrst u poziciji Hrvatske, kazao je Ivica Relković

Vezano za svjetonazorska pitanja Ivica Relković smatra kako se Milanović zalaže za kulturu dijaloga, a što se tiče interesnih skupina iz njegovog govora vidi se da će ohrabrivati samostalnost institucija i pojačavati slobode. Dodao je kako će se tek vidjeti kako će se Milanović postviti prema Vladi i premijeru - hoće li uvažavati ingerencije i koliko će govoriti protiv društva. Branko Caratan je dodao kako se će se tek vidjeti kakav će biti odnos s Vladom. Nakon premijerove izjave o tvrdoj kohabitaciji, pa do odbijanja davanja izjave možemo zaključiti da premijer nije zadovoljan izborom, ali tek će se vidjeti, kazao je.   Izvanredni profesor odnosa s javnošću Veleučilišta Vern Ivan Tanta govor Zorana Milanovića ocijenio je kao vrlo uravnotežen i bez prepotencije koju Milanović zna izražavati.

- Sviđalo mi se da je cijelo vrijeme spominjao i obrazovanje, ali i da spominje ljude koji su u Hrvatskoj. Govorio je o republici, a ne o Hrvatskoj kao takvoj. Napravio je lagani otklon od dosadašnjih velikih pompi hrvatstva, busanja u prsa, govorenja o velikim idejama, smatra Tanta. Ističe kako je Milanović naveo sve one teme, činjenice i faktore, poput važnosti obrazovanja i ekologije, a koje najčešće spominju novinari kao teme koje bi političari trebali komunicirati prema javnosti.

Jandroković: Pozitivne poruke Milanovića, suradnja za razvoj RH
Predsjednički govor Zorana Milanovića
SNIMKA: Inauguracija Zorana Milanovića
Polović: Mislim da će Milanović voditi uravnoteženu vanjsku politiku
Marić: Nizak trošak inauguracije šalje dobru poruku javnosti

Također smatra kako je Milanovićev govor drugačiji od onoga koji je prije pet godina održala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Ovdje smo čuli vrlo poniznu besjedu koja je došla, meni se čini, iz srca. Govor je bio kao himna Josipe Lisac, dakle nešto sasvim novo, nešto u sasvim novom smjeru, u novom obliku, nešto na što ja kao sveučilišni profesor mogu biti ponosan", ističe Tanta. S obzirom na Milanovićev govor, Tanta vjeruje kako nas očekuje pet godina političke stabilnosti i mira.

Inauguracija je bila primjerenija, državnička, a ne monarhistička

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je inauguracija u Uredu predsjednika napravljena "s mjerom" te da je primjerenija od dosadašnjih, jer je razmjerna utjecaju predsjednika republike u hrvatskom političkom sustavu. Politički analitičar Žarko Puhovski inauguraciju je ocijenio pristojnom te istaknuo da je izvedena u republikanskom, a ne monarhističkom stilu. Milanović je, kazali su, u govoru izrazio svoje od ranije poznate državničke stavove, koje je, prema mišljenju Puhovskog, nakon izbora malo ublažio i poopćio.

- Povezao je s jedne strane elitistički stav u kojemu manjina može biti u pravu protiv većine, a s druge strane zadržao je elemente socijalne demagogije, inzistirajući na tomu da nezaposleni tokar ima jednako mjesto u zajednici kao akademik, ocijenio je Puhovski.

Analitičari navode da Milanović tu inzistira na konceptu ustavnog patriotizma.
Puhovski je, ustvrdivši da je konstitucionalni patriotizam koncept tipičan za države razvijene demokracije, a nije tipičan za tranzicijske države kakva je Hrvatska, zaključio da Milanović tu hoće ići korak naprijed od onoga što je u ovom trenutku u Hrvatskoj uvriježeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!