20:26 / 10.04.2019.

Autor: HRT

'Riječ je uistinu o jednom prekretničkom posjetu'

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić i hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin koji se javio iz studija u Dubrovniku.
Li Keqiang, drugi najmoćniji čovjek Kine, prvi je predsjednik vlade te države koji je stigao u službeni posjet Hrvatskoj. Prvoga dana održan je niz bilateralnih sastanaka, a premijer Li sastao se s cijelim državnim vrhom. Nakon susreta u Banskim dvorima potpisano je šest sporazuma od kojih Hrvatska mnogo očekuje.

U Temi dana gostovali su ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Tomislav Tolušić i hrvatski veleposlanik u Kini Dario Mihelin koji se javio iz studija u Dubrovniku.

Tolušić je rekao daje ovo povijesni trenutak za odnose Hrvatske i Kine koji su dosad bili odlični, a bit će još mnogo bolji.

- Upravo ovdje Kina pokazuje inicijativu, naravno, uz hrvatsku stranu, da te odnose razviju - prije svega u gospodarskom smislu. I da iz svega ovog i dana koji slijede izvučemo veliku gospodarsku korist za Hrvatsku i daljnje odnose ovih dviju država.

Mihelin se složio da da je Kina prepoznala Hrvatsku kao svojeg partnera u Europi - i to ne samo deklarativno.

- Riječ je uistinu o jednom prekretničkom posjetu i otvaranju dijamantnog razdoblja u bilateralnim odnosima između dviju država. Važnost ovog posjeta vidjet će se tek u razdoblju poslije. Na temelju svih potpisanih akata, svih razgovora o otvaranju mogućnostima u području suradnje koja su neiscrpna - gospodarstva, kulture, turizma, znanosti, sporta, naglasio je.

Dodao je da se nada da će nakon ovog posjeta do redovitih letova kineskih zračnih prijevoznika i daljenjeg približavanja dviju država.     

Tolušić je rekao da sektor mlijeka i mliječnih proizvoda dosad ništa nije mogao izvoziti u Kinu.

- Konačno smo ishodili dozvole i današnjim potpisom protokola naši mljekari imaju mogućnost izvoziti svoje proizvode u Kinu. Otvara se tržište od 1,4 milijarde stanovnika. Moja je želja kao ministra do kraja godine riješiti dozvole za izvoz mesa i mliječnih prerađevina i nekih ostalih stvari, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!