12:54 / 10.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Riječka Klinika za neurologiju postala referentni centar Ministarstva zdravstva

Klinika za neurologiju postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva

Klinika za neurologiju postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka postala je Referentni centar Ministarstva zdravstva za teže oblike bolesti pokreta, objavljeno je na konferenciji za medije u petak.

Punim nazivom to je Referentni centar Ministarstva zdravstva za preproceduralnu pripremu i postproceduralno liječenje i rehabilitaciju farmakorezistentnih bolesti pokreta invazivnim metodama, posebice dubinskom mozgovnom stimulacijom. To se odnosi na bolesti koje se ne mogu liječiti lijekovima nego se primjenjuju druge, sofisticirane metode.

Ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić istaknuo je da se takav naziv dobiva temeljem trajnog rada na unapređenju struke, povezanosti s vodećim svjetskim stručnjacima na tom području, trajnog uvođenja novih metoda liječenja na nacionalnoj razini, vrhunskog osoblja i uvjeta.

Imenovanje referentnim centrom odobrava se po visokim kriterijima, prijedlog donosi Nacionalno zdravstveno vijeće, a potvrđuje ministar zdravstva. Do sad je u riječkom KBC-u djelovalo 10 referentnih centara Ministarstva zdravstva.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva, predsjednik Upravnog Vijeća KBC-a Rijeka i član Nacionalnog zdravstvenog vijeća Željko Plazonić ustvrdio je da ovo ne potvrđuje samo status Klinike za neurologiju, nego je i izraz izuzetno stručnog djelovanja koje je stekla ta klinika.

Predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća i pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KB Dubrava Darko Chudy naglasio je da je zadovoljstvo odobravati tako vrijedna stručna priznanja "u vrijeme poplave samozvanih stručnjaka i onih koji izlaze iz kruga vlastite kompetencije".

- Ova klinika je jedna od vodećih u regiji, iza nje stoje brojni znanstveni radovi i projekti te uspjesi u liječenju, naveo je.

Zadovoljstvo dobivanjem titule referentnog centra izrazila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka Vladimira Vuletić navevši da je za to zaslužan cijeli multidiciplinarni tim kojem je ona na čelu.

- Mnogi od njih odlazili su u inozemstvo stjecati iskustva u najnovijim metodama liječenja, a na nama je sad nastavak rada na toj razini kako bi opravdali titulu, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!