Riječka Socijalna samoposluga: Donacijama pomognite potrebitima

06.10.2022.

07:00

Autor: Ivana Perić/Regionalni dnevnik/I.B./HRT

Socijalna samoposluga u Rijeci

Socijalna samoposluga u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Blagdanom Svetog Franje Asiškog počeli su Dani siromaštva koji se u svijetu obilježavaju 18. listopada. Tim povodom riječka Socijalna samoposluga "Kruh Svete Elizabete", koja radi posljednjih jedanaest godina, poziva građane da svojim donacijama pomognu potrebitima. A njih je nažalost, sve više! Pomoći se može već ovoga petka na riječkom Korzu.

Sanja je majka četvero djece. I baka troje unučadi. Život je nije mazio i unatoč trudu, siromaštvo ih nije zaobišlo. Zahvaljujući socijalnoj samoposluzi puno lakše može pripremiti objed za mnogobrojnu obitelj.

- Par godina sam korisnica socijalne samoposluge, to mi puno znači, za mene, moju djecu, njihovi osmmjesi, razgovor puno mi pomaže, sama sam s djetetom, zahvaljujem se i ovim putem, kazala je korisnica Sanja.

Manueli nije bilo lako zakucati na vrata samoposluge, no siromaštvo ne bira.

- Ma znači mi puno, kad sam ostala bez posla i kad sam se razboljela nisam više mogla raditi, čak dobivam socijalnu pomoć. Došla sam u takvu situaciju tako da mi ovo jako, jako, s velikim slovom J - pomogne, kaže.

I njoj i brojnim korisnicima koji svoj paket osnovnih namirnica ondje potražiti mogu posljednjih jedanaest godina. Tada je ta samoposluga vrata otvorila kao prva u Hrvatskoj.

- Trenutno u socijalnoj samoposluzi imamo oko 500-tinjak korisnika, očekujemo porast, a koristiti naše usluge, pakete mogu svi koji su potrebiti, istaknula je voditeljica Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje" Nela Pujić.

Porastom cijena i troškova života nažalost ih je sve više. A zaliha sve manje.

- Mliieko, ulje, šećer, konzerve, fažol, grašak, higijenske potrepštine, šamponi, deterdženti, ono što je svakom osnovna životna potreba, nabrojila je voditeljica Socijalne samoposluge Elda Verunica.

Potrebne namirnice mogu se donirati i u samoj samoposluzi, a ovih dana njihove volontere možete vidjeti i ispred trgovačkih centara. Odvojite malo, učinite mnogo - jer nitko od nas ne zna hoće li se i s njime život poigrati!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!