Riječki gradonačelnik: Nedovoljno učinjeno da se sačuva sloboda

03.05.2023.

16:23

Autor: Hina/E.P.C.

Uz Dan oslobođenja Rijeke od fašizma

Uz Dan oslobođenja Rijeke od fašizma

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Rijeka slavi dan oslobođenja od fašizma. Kroz prošlost je Rijeka većinom bila odvojena od svoje domovine, no 3.svibnja 1945. Rijeka i Istra konačno su ujedinjene s Hrvatskom, zahvaljujući velikoj žrtvi boraca Narodno-oslobodilačke vojske. Na svečanosti u povodu Dana oslobođenja Rijeke od fašizma gradonačelnik Marko Filipović izjavio je da je nedovoljno učinjeno kako bi sačuvali slobodu u svakom smislu riječi stečenu u Drugom svjetskom ratu.

Grad na Rječini konačno je oslobođen 3. svibnja 1945. Čak 2800 boraca antifašista dalo je živote da bi konačno bio poražen fažizam u Rijeci i Istri.


- Narod Ukrajine bori se protiv okupacije ruskih snaga, samo zato što je jedan čovjek odlučio da jedna zemlja i jedan narod nemaju pravo biti slobodni. Ovaj zaplet svima nam zvuči poznato, bilo to 1945. ili 1991. godine, rekao je riječki gradonačelnik Marko Filipović.  


Upozorio je da u Hrvatskoj često nailazimo na govor mržnje, netrpeljivost i netoleranciju te na pojavu nacističkih i fašističkih uzvika među sve mlađom populacijom.


- Naša je zadaća baš zato boriti se protiv svakog oblika netolerancije, diskriminacije, svakog oblika mržnje i netrpeljivosti, poručio je na svečanosti. 


Filipović je ocijenio da se Rijeka danas ponosi svojom multikulturalnošću, tolerancijom i otvorenošću prema svima, i te su vrijednosti utkane u identitet grada. 

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i bivši dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da bi granice Jugoslavije, a danas i Hrvatske i Slovenije, sigurno izgledale drugačije da nije bilo oslobodilačkih operacija partizana u travnju i svibnju 1945. godine.


- Nije tajna da su zapadni saveznici željeli granicu prema Italiji pomaknuti što više istočno, rekao je Obersnel.


Antifašizam se danas iskazuje tolerancijom


- Antifašizam se danas iskazuje tolerancijom, prihvaćanjem drugih, poštovanjem među ljudima i međusobnom suradnjom, a s druge strane je govor mržnje, podcjenjivanje drugih, bodljikave žice na granicama država i protivljenje dolasku migranata, ustvrdio je.


Na svečanosti u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja umirovljeni časnik Oružanih snaga RH i član Hrvatskog časničkog zbora Rajko Samueli Kačić održao je predavanje o oslobađanju Rijeke u Drugom svjetskom ratu.U povodu dana oslobođenja Rijeke na spomeniku osobođenja na Delti položeni u vijenci i zapaljene svijeće.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!