09:13 / 11.08.2021.

Autor: Vijesti/HRT4/T.D.

Riječki KBC ponovno poziva darivatelje krvi

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Tijekom ljetnih mjeseci zbog povećanog broja stranih gostiju, ali i smanjenog broja darivatelja, veća je potreba za dozama krvi. Riječki KBC stoga ponovno poziva darivatelje krvi. Nedostaje krvnih grupa 0+, A+ i A-. 

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu u Rijeci danas i sutra za darivatelje krvi radit će produljeno, od 8 do 19 sati. 

Predsjednik Savjeta darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Ivo Vidotto ističe da su zalihe krvi u riječkom KBC-u niske tijekom cijelog ljeta.

- Osim povećane potražnje za krvlju, razlog nedostatka zaliha je i u manjem odazivu darivatelja tijekom ljeta, zbog godišnjih odmora, a i pandemija covida-19 je ostavila tragova, naveo je Vidotto.

- Zbog toga se nastoji motivirati građane da daruju krv javnim pozivima i akcijama kao što je nedavno darivanje krvi u suradnji s Klubom navijača Armada na stadionu Kantrida, a uskoro se priprema još jedna akcija na Kantridi, rekao je Vidotto.

Inače, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka opskrbljuje krvnim pripravcima zdravstvene ustanove Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te godišnje prikuplja oko 25 000 doza krvi. Naglašavaju kako je od iznimne važnosti balansirati između „premale“ i „prevelike“ zalihe krvnih pripravaka kako bi u svakom trenutku mogli osigurati bolesnicima upravo onu krvnu grupu koja je potrebna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!