Riječki vatrogasci kreću u štrajk, idu samo u hitne intervencije

10.03.2022.

18:08

Autor: D. Kruneš/D. Santini/Regionalni dnevnik/HRT

Riječki vatrogasci kreću u štrajk

Riječki vatrogasci kreću u štrajk

Foto: HTV / HRT

Propao je pokušaj mirenja Sindikata vatrogasaca Rijeka i njihov poslodavac Grad Rijeka nisu uspjeli postići dogovor oko povećanja plaća. Zbog neuspjelog pokušaja mirenja vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe kreću u štrajk. Evo što i štrajk vatrogasaca znači i za same Riječane.

Riječki vatrogasci i predstavnici grada tri su puta sjedali za stol, ali dogovor nije postignut. Prijelomna točka - osnovica plaće. Sindikat traži da osnovica plaće bude 2100 kuna, a Grad je ponudio 37 kuna manje.

- Ostalo je dakle sporno to materijalno povećanje plaće - ostali smo pri povećanju osnovice od 12 posto što bi za našeg vatrogasca značilo povećanje od 650 kuna neto iznosa mjesečno, kaže zamjenik predsjednika Sindikata vatrogasaca Rijeka Frane Žudić. 

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan rekla je kako Grad iz proračuna nudi 10 posto, odnosno 2,9 milijuna kuna. Doista moramo biti odgovorni prema proračunu i voditi računa i o svim ostalim korisnicima, dodaje.

Iz Grada ističu kako cijene posao vatrogasaca, ali proračun nije nepresušan. Razlika od svega 37 kuna značila bi opterećenje za proračun od oko još pola milijuna kuna. Nudi grad i topli obrok u iznosu od 400 kuna po zaposleniku.

Na ponudu vatrogasci odgovaraju kako je topli obrok kompenzacijska mjera za nešto što im misle ukinuti, a to je smanjiti broj radnih sati, jer rade od 0-24 sata 365 dana u godini.

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke radi oko 140 vatrogasaca, a plaće su im, govore iz sindikata, među manjima u odnosu na druge profesionalne vatrogasce u Hrvatskoj.

Nakon propalog pokušaja mirenja sada sindikat poslodavcu mora uputiti najavu štrajka, a zakonski rok u kojem štrajk može početi je 7 dana. Tijekom štrajka vatrogasci će obavljati samo hitne intervencije, ali poslove poput primjerice osiguranja manifestacija i sportskih događanja - neće.

No, umiruju javnost.

Naši građani mogu biti sigurni da ćemo i dalje izlaziti na sve njihove pozive u roku od 60 sekundi i oni neće ispaštati niti njihova sigurnost radi naših problema koje trenutno imamo, poručuje Frane Žudić.

Sindikat je i dalje otvoren za pregovore.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!