Riječki vatrogasci su u štrajku

17.03.2022.

08:12

Autor: T.V./HRT/Hina

Vatrogasci, ilustracija

Vatrogasci, ilustracija

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

Svih 130 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke stupilo je u četvrtak ujutro u štrajk, potvrđeno je iz Sindikata vatrogasaca Rijeke iz kojega najavljuju da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva vezanih za povećanje njihovih materijalnih prava.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler rekao je da vatrogasci obavljaju uobičajene pripreme te da će obavljati i sve potrebne intervencije, ali tijekom štrajka neće raditi druge poslove kao što su osiguranje utakmica, manifestacija, prijevoz pitke vode. Dodao je da im brojni građani i poduzeća upućuju poruke potpore te da je sindikat i dalje otvoren za razgovore i pregovore s poslodavcem.

Štrajk riječkih vatrogasaca organiziran je nakon što je postupak mirenja s poslodavcem neuspješno završen, odnosno nakon što nije postignut dogovor o povećanju materijalnih prava riječkih vatrogasaca s predstavnicima riječke gradske uprave.

Iz sindikata su, kažu, u pregovorima tražili povećanje osnovice plaće za vatrogasce u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke na 2100 kuna, a predstavnici gradske uprave ponudili su osnovicu od 2063 kune, što sindikat nije prihvatio.

Iz riječke gradske uprave su prošlog tjedna priopćili da je Sindikat vatrogasaca Rijeke tijekom pregovora odbio povećanje neto primanja za 900 do 1500 kuna i da traži više te da dogovor nije postignut.

Iz gradske uprave su isticali da je riječ o povećanju osnovice plaća za 10 posto, a da sindikat traži 12-postotno povećanje plaća te da bi to značilo još oko pola milijuna kuna novca iz gradskog proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!