15:57 / 21.02.2019.

Autor: HRT

Rijeka: Antikorupcijsko povjerenstvo pratit će javne govore

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slaže se oporba da povjerenstvo treba sprječavati korupciju, ali ne i slobodu izražavanja. No predlagatelji etičkog kodeksa umiruju kritičare.
Primorsko-goranska Županijska skupština prihvatila je u četvrtak većinom glasova prijedlog etičkog kodeksa nositelja političkih dužnosti u toj županiji koji je izradilo županijsko antikorupcijsko povjerenstvo.

Etičkim kodeksom utvrđuju se okviri etičkih načela i normi ponašanja nositelja političkih dužnosti u skladu sa zakonodavstvom, propisima i načelima odgovorne javne uprave.

U burnoj raspravi dio vijećnika imao je najviše primjedaba na dio kodeksa u kojem se navodi da će se nositelji političkih dužnosti u obavljanju svojih dužnosti pridržavati temeljnih načela, među kojima je navedeno, a glasanjem prihvaćeno i načelo suzdržavanja od javnog iznošenja nedovoljno provjerenih informacija ili tvrdnji koje mogu štetiti drugim fizičkim ili pravnim osobama.

U raspravi se često spominjala sloboda govora, dio vijećnika je isticao da je pitanje provjerenih ili neprovjerenih informacija prijeporno te da neke iznesene informacije nisu možda bile dovoljno povjerene, ali su se poslije pokazale istinitima, spominjujući pri tome probleme u "3. maju", na Marišćini i druge.

Vijećnike je na aktualnom satu zanimalo što je s uvođenjem brzobrodske linije Rijeka Krk  Lopar  Novalja  Zadar, na što je pročelnica za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević odgovorila da je Agencija za obalni linijski pomorski promet izvijestila o situaciji i potrebnoj suglasnosti lučke uprave.n Suglasnost Županijske lučke uprave Krk bila je izdana, ali je Grad Krk reagirao dopisom, navodeći da to čini u ime korisnika lučkih usluga koji smatraju da bi "korištenje ostalih korisnika bilo narušeno uvođenjem te linije".

- Smatramo da bi se takvo mišljenje trebalo revidirati, rekla je Milošević i dodala da je riječ o specifičnoj ponudi, da bi se usklađivanjem potreba u luci moglo doći do rješenja te kako vjeruje da će Županijska lučka uprava Krk tako i postupiti.

Odgovarajući na vijećničko pitanje ima li županija ingerencije i metode kojima bi mogla utjecati na Županijsku lučku upravu Krk, pročelnica Nada Milošević je odgovorila kako je riječ o operativnoj odluci u ovlasti ravnatelja te lučke uprave. 
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!