Rijeka: HDZ osvojio 63 od 174 mandata u vijećima mjesnih odbora

13.03.2023.

17:08

Autor: P.F./Hina/HRT

Izbori

Izbori

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na izborima za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, održanima u nedjelju, od ukupno 174 mandata u svim vijećima HDZ je samostalno ili s koalicijskim partnerima osvojio najviše - 63 mandata, znatno više od SDP-a i njegovih partnera.

Prema informacijama HDZ-a, SDP je osvojio 43 vijećnička mandata, a predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović rekao je za lokalne medije da je SDP sam ili s partnerima osvojio 47 mandata.

HDZ je samostalno osvojio 57 vijećničkih mjesta te još šest u koaliciji s HSU-om.

SDP je u većini mjesnih odbora na izbore izašao samostalno, a u nekoliko njih s HSU-om ili PGS-om.

Treća politička stranka po osvojenim mandatima je Primorsko-goranski savez, koji je samostalno osvojio 15 vijećničkih mjesta, a kandidati s nezavisnih lista građana dobili su 26 mandata u raznim mjesnim odborima.

Predsjednik riječkoga HDZ-a Josip Ostrogović izrazio je zadovoljstvo rezultatom izbora, ocjenjujući da je to zaokret u riječkoj politici. Istaknuo je da je HDZ na lokalnoj razini uvijek spreman na suradnju.

Predsjednik riječkoga SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović rekao je da je ta politička stranka ostvarila rezultat na razini onog prije četiri godine na izborima za vijeća mjesnih odbora.

- Umjereno smo zadovoljni. Provest ćemo analizu izbornih rezultata, ali nema razloga za zabrinutost, dodao je.

Na području Rijeke 34 mjesna odbora predstavljaju oblik neposrednog sudjelovanja i odlučivanja građana o lokalnim poslovima koji utječu na njihov život i rad. U mjesnim odborima do 7500 stanovnika bira se po pet članova vijeća, a u dva najveća, Svetom Nikoli i Zametu, s više od 7500 stanovnika bira se sedam vijećnika.

Na izborima za vijeća mjesnih odbora natjecale su se 174 kandidacijske liste, od kojih 158 stranačkih I 16 nezavisnih. Sudjelovalo je 890 kandidata, od kojih su najmlađi imali 19 godina, a najstariji 91 godinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!