Rijeka: HŽ Infrastruktura odbija postaviti šator za migrante

26.10.2022.

18:06

Autor: Hina/HRT/D.S.

Rijeka: Čišćenje okoliša kolodvora gdje se skupljaju migranti

Rijeka: Čišćenje okoliša kolodvora gdje se skupljaju migranti

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Grad Rijeka primio je danas dopis HŽ Infrastrukture kojim se odbija postaviti privremeni šator i kontejner na dogovorenoj lokaciji na željezničkom kolodvoru u Rijeci za pomoć migrantima.

HŽ Infrastruktura u dopisu ocjenjuje dogovorenu lokaciju iza stare lokomotive, kraj zgrade kolodvora neprihvatljivom.


U priopćenju Grada Rijeke navodi se da HŽ Infrastruktura i sve druge moguće lokacije uz sam kolodvor ocjenjuje neprihvatljivima za smještaj privremenog šatora i kontejnera u kojima bi se migrantima omogućili minimalni sanitarni uvjeti.


Grad Rijeka, Riječka nadbiskupija i Hrvatske željeznice na sastanku prošlog tjedna dogovorili su se o načinu i lokaciji na kojoj bi se osigurala privremena pomoć migrantima koji se okupljaju na željezničkom kolodvoru. Na tom sastanku bili su i predstavnici primorsko-goranske Policijske uprave.


HŽ Infrastruktura upućuje Grad Rijeku da šator Crvenog križa i sanitarni kontejner postavi ispred skladišta negdašnjeg marketa Graziani, pokraj kolodvora, no taj je prostor u privatnom vlasništvu i Grad njime ne može raspolagati, priopćio je Grad Rijeka.


Zbog toga, Grad i Nadbiskupija ne mogu poduzeti ni taj minimum humanog zbrinjavanja migranata i osigurati minimalne sanitarne uvjete na lokaciji željezničkog kolodvora gdje migranti pretežito borave, a valja napomenuti da većina njih upravo vlakovima i dolazi u Rijeku i tu se privremeno zaustavljaju, istaknuto je.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je danas s tim u vezi da je boravak migranata u takvim uvjetima na području željezničkog kolodvora slika nehumanog pristupa prema ljudima koji trebaju pomoć.


- Nemogućnost stvaranja minimalnih sanitarnih uvjeta počet će predstavljati zdravstveni problem ne samo za migrante, nego i za djelatnike HŽ-a te građane koji borave u okolici kolodvora, rekao je.


- Iz svih tih razloga, gotovo je neshvatljivo da HŽ odbija nedavno dogovorenu lokaciju, a posebno je neshvatljivo da u svojem dopisu to pravda sigurnošću željezničkog prometa, tim više što sada migranti borave neposredno uz prugu, odnosno zgradu kolodvora, zaključio je Filipović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!