17:17 / 24.05.2021.

Autor: Ivana Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Rijeka: Kakvoća mora izvrsna!

Rijeka: Kakvoća mora izvrsna!

Rijeka: Kakvoća mora izvrsna!

Foto: Ivana Perić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Sezona kupanja prema kalendaru, bez obzira na vremenske neprilike, samo što nije počela. Naveliko se uređuju riječke plaže, a počelo je i ispitivanje kakvoće mora. Ona je - barem tako uzorci kažu - izvrsna. 

Još nas nekoliko dana dijeli do 1. lipnja - datuma kada službeno u Rijeci počinje sezona kupanja. Do toga datuma valja ispitati kakvoću mora na riječkim plažama, a njih je čak 21. No, punktova za uzimanje uzoraka znatno je više. 

- S ispitivanjem smo krenuli prošli tjedan, no s obzirom na kišu nismo u potpuno stigli ispunili kalendar i nastavljamo ovaj tjedan. Od ukupno 270 lokacija u PGŽ ispitano je 200 i možemo biti zadovoljni jer samo je 6 lokacija koje nisu izvrsne, ali pogodne su za kupanje, naglašava prof. Darija Lukić Vušić, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ.

Uzorci se uzimaju s kopna i s broda te se bilježi sam izgled morske površine. U laboratoriju se testiraju dva pokazatelja - prisutnost ešerihije koli i enterokoka kako bi se utvrdilo jesu li u more dospjele fekalne otpadne vode. No, plaže kao takve moraju sezonu dočekati uređene. S radovima se već započelo. 

- To uređenje se odnosi na hortikulturno uređenje te na poboljšanje funkcionalnosti plaža u smislu njihova došljunčavanja gdje je potrebno te uređenje još boljeg i funkcionalnijeg pristupa plaži za invalide, ističe Maja Malnar, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke.

Grad je započeo i s koncesijskim odobrenjima te je do danas izdano njih dvadesetak za ugostiteljske i rekreativne sadržaje. Sve je u potpunosti spremno za 1. lipanj - još se samo čeka sunce!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!