Rijeka: Miris prirodnih drvaca je na cijeni

15:18 / 22.12.2018.

Autor: Odri Ribarević/V.K./Hrt

-

-

Foto: - / -

U pripremama za blagdane posebno mjesto zauzima odabir božićnog drvca. Unatoč kiši na riječkoj se tržnici užurbano kupovalo.
U pripremama za blagdane posebno mjesto zauzima odabir božićnog drvca. Unatoč kiši na riječkoj se tržnici užurbano kupovalo. Cijene su prilagođene svačijem džepu. I dalje je mnogo ljubitelja prirodnih drvaca jer njihov miris i ugođaj, kažu Riječani, ne može zamijeniti nijedan umjetni bor.

Još su samo dva dana do Badnjaka, kada se tradicionalno kiti božićno drvce, a po njega kamo drugdje nego na riječku tržnicu. Brojne jele, čije su cijene ovisno o vrsti i dakako veličini od 60 do 400-tinjak kuna, pružaju odličan izbor. Kupci su zadovoljni. "Inače smo uzimali ove u teglama malene, a sad smo se nekako već dvije godine odlučili ipak za malo veći, djeca su narasla pa da možemo bolje ukrasiti.
Kakav bi ti bor željela za Badnjak? Lijepi, veliki!“, govore.

Svježi borovi stižu u domove zbog tradicije, ali i najmlađih članova obitelji.

"Najmlađi je član ipak presudio u izboru. A to znači da će biti kakav bor? Evo, smreka, dva metra 200 kuna. Znači u redu je cijena? Je, još samo ga treba okititi za Badnjak? Hoćemo svi skupa“, rekli su kupci.

Upravo ova obitelj iz Kostrene, poznate po mnogim pomorcima, svoj će bor, kažu, i ove godine okititi u duhu pomorske tradicije. I nemaju primjedbe na cijene.
"Koliko su se ljudi trudili, toliko treba i platiti jer zavrijede. Krasne su jele; evo ja sam se odlučio za ovu i znate kakva će to biti jela - jedina na svijetu, takva će biti baš ova“, rekli su.

Prodaja jela, kažu prodavači, ide solidno. Primjerice, ovaj prodavač nudi svježe ubrane iz Gorskog kotara, konkretno iz Čabra. Pitamo, što se najviše traži.

"Zavisi od budžeta, penzići kupuju najjeftinije, samo tek toliko da imaju miris bora“, rekao je Đani Čakarević, prodavač božićnih drvaca.

I po svemu sudeći i hoće, jer prirodno je prirodno - slažu se i mali i veliki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!