Rijeka: Nova metoda terapije hladnoćom kod primjene kemoterapije

01.06.2023.

14:05

Autor: Hina/HRT/T.S.

Terapija hladnoćom se po prvi puta primjenjuje u Hrvatskoj

Terapija hladnoćom se po prvi puta primjenjuje u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nova metoda za prevenciju periferne neuropatije kod primjene kemoterapije za najčešća maligna oboljenja - terapija hladnoćom tijekom kemoterapije, koja se po prvi put primjenjuje u Hrvatskoj, predstavljena je na riječkoj Klinici za radioterapiju i onkologiju.


Riječ je o obliku terapeutske regionalne hipotermije, koja se koristi u razvijenim svjetskim onkološkim centrima, uz "hladne rukavice i "hladne čarape za stopala, koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost, izvijestili su iz riječkog KBC-a.

Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom prilično je česta nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom. Prema recentnim podatcima učestalost je i do 68 posto a smatralo se da se teško može izbjeći.

Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama, a kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kronična bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života.

Metoda hlađenja ekstremiteta pacijenata koristi se tijekom primjene intravenozne citostatske terapije. Oboljeli ima svoje čarape i rukavice preko kojih se postavljaju sterilne kaljače, a potom se 15 minuta prije početka kemoterapije primjenjuju "hladne rukavice i čarape koje se zadržavaju do kraja terapije i tijekom svakog sljedećeg kemoterapijskog ciklusa.

O toj su metodi govorile Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju, voditeljica tima za liječenje tumora probavnog sustava i ginekoloških tumora Jasna Marušić i voditeljica tima za liječenje tumora dojke Eleonora Cini Tešar.

Klinika za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka je hladne rukavice i čarape pribavila uz pomoć lokalne zajednice, tvrtke IND-EKO, Ilije Šmitrana, te doktorice Tee Rosović iz Thalassotherapije Opatija, priopćeno je iz riječke bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!