Rijeka: Održan prosvjed protiv proširenja LNG terminala

26.08.2023.

20:40

Autor: V.K./HRT/Hina

LNG terminal na Krku

LNG terminal na Krku

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Ispred LNG terminala u Omišlju u subotu je održan prosvjed protiv proširenja kapaciteta tog terminala, a iz policije je potvrđeno kako je tijekom prosvjeda privedeno 26 aktivista zbog sumnje da su počinili prekršaj protiv javnog reda i mira.

Primorsko-goranska policija je, na upit u vezi postupanja prema aktivistima na prosvjedu ispred LNG terminala u Omišlju, rekla da je 26 osoba privedeno u nadležnu policijsku postaju radi provođenja kriminalističkog istraživanja. Istraživanje nad šest osoba je dovršeno te su uz prekršajne naloge pušteni, dok će 20 osoba uz optužni prijedlog biti dovedeno na nadležni prekršajni sud.

Iz policije su još naveli da se poduzimaju mjere i radnje radi utvrđivanja odgovornosti organizatora prosvjeda.

Organizatori: Ugrožena sigurnost aktivista zbog agresivnosti zaštitara


Iz Inicijative Extinction Rebellion Zagreb u subotu su pak izvijestili da je jutros je u Omišlju započelo prosvjedno okupljanje protiv proširenja kapaciteta LNG terminala na Krku, na kojemu su se okupili aktivisti s Jadranskog klimatskog kampa, koji se održava u Krku, te lokalno stanovništvo, koje se protivi tome, po njihovoj ocjeni, štetnom projektu.

Nakon okupljanja, sudionici su nastavili do LNG terminala, ispred kojeg je započeo prosvjed.

Samoorganizirana skupina aktivista ušla je u prostor terminala usprkos pokušajima policije da ih zaustavi vodenim topovima, navode iz udruge dodavši da su aktivisti razvili transparente s natpisima 'Klimatski aktivizam nije zločin', 'Rekordni profiti LNG-a rekordne suše, šumski požari, poplave, toplinski valovi i smrti' i 'Vrijeme nam istječe.'

Nakon što je ugrožena sigurnost aktivista zbog agresivnosti zaštitara, aktivisti su izašli iz prostora. Policija je zatim privela tridesetak aktivista, naveli su.

Aktivistkinja Inicijative Extinction Rebellion Zagreb Sunčica Lazanski je izjavila da su se okupili jer "odbijaju mirno gledati kako korumpirani političari donose klimatski kobne odluke" poput megalomanskih investicija u proširenje LNG terminala na Krku te da klimatska znanost jasno govori da nastavak eksploatacije fosilnih goriva vodi do pogoršanja klimatske krize čije posljedice postaju sve očitije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!