Rijeka se priprema za električne autobuse

14.07.2022.

16:17

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Rijeka se priprema za električne autobuse

Rijeka se priprema za električne autobuse

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Nakon Dubrovnika i Rijeka se priprema za električne autobuse. Danas je predstavljeno u potpunosti električno vozilo vrijedno više od 450 tisuća eura. Riječ je o modelu koji bi se u sljedećim godinama trebao naći na ulicama hrvatskih gradova. 

Kupnjom ovih e-autobusa slijedili bi se trendovi koji su već desetak godina prisutni u europskim gradovima.

- Putem EU fondova kupili bi prve autobuse na struju, znači očekujemo da se do kraja godine odradi administrativni dio i onda bi išli u tender, rekao je Alberto Kontuš, direktor KD Autotrolej d.o.o.

Tvrtka koja proizvodi e-autobuse vodeći je europski proizvođač autobusa, a slijedom svjetskih trendova i ona je počela proizvoditi električna javna prijevozna sredstva.

- Klasično standardno vozilo koje osiguravaju nekakvu autonomiju recimo u normalnim gradskim uvjetima od 300 - 350 km na dan. Tada vozilo treba ići na punjenje koje traje otprilike 4 sata, ističe Robert Vrhovski, direktor Autobusa d.o.o.

Vozilo predstavljeno na riječkoj Delti ma 27 sjedećih mjesta, zadovoljava sve suvremene standarde, a vrijednost mu je oko 500 tisuća eura - za razliku od sadašnjih standardnih autobusa u javnom gradskom prijevozu kojima je cijena upola niža.

- Autotrolej i grad Rijeka bili su vrlo uspješni u proteklom periodu u nabavci novih autobusa. Kako nabavimo novi autobus, tako jedan dio ovih starih autobusa se rashoduje, to je na kraju krajeva i uvjet sufinciranja od strane EU-a, tako da se nadamo da će Ministarstvo krenuti s ovim tenderima, rekao je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Ako Ministarstvo mora i prometa raspiše natječaj do kraja godine, električni ljepotani mogli bi prevoziti putnike krajem sljedeće godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!