Rijeka: Sindikat najavljuje štrajk u vrtićima

01.02.2022.

11:41

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Djeca u vrtiću

Djeca u vrtiću

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) priopćili su da nisu uspjeli pregovori o izmjenama kolektivnog ugovora i usklađivanju plaća pa je sindikat pokrenuo pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke.

- Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora i tri sastanka mirenja između Grada Rijeke i SOMK-a u sporu oko izmjena kolektivnoga ugovora, ispunile su se zakonske pretpostavke za pokretanje industrijskih akcija te su pokrenute pripreme za štrajk zaposlenih u vrtićima Grada Rijeke - navodi sindikat.

U SOMK-u kažu da su u gotovo petogodišnjem procesu kolektivnoga pregovaranja s poslodavcem isticali i inzistirali na usklađivanju plaća zaposlenih u vrtićima s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, ali se poslodavac oglušio na te zahtjeve.

- Poslodavac se oglušio na sindikalne zahtjeve povećanje osnovice s 5211 kuna na 6044 kune te povećanje koeficijenata za šest posto za zaposlene u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak - ističe sindikat.

Naglašavaju da je nemoguće je održavati odgojno-obrazovni rad u uvjetima kada nedostaje odgojitelja na tržištu rada, kada odgojitelji odlaze raditi u obližnje gradove zbog boljih radnih uvjeta i plaća.

Kažu da je to posebice izraženo u vrijeme pandemije, jer vrtići rade sve vrijeme i u njima ne postoji model A, B i C, kao u školama.

- Žalosno je da Grad Rijeka to godinama ne prepoznaje. Radnicima je dosta šutnje i čekanja, a svoje zahtjeve ovoga će puta izboriti kroz štrajk - poručuje SOMK.

Predsjednica sindikata Božica Žilić rekla je Hini da u trima riječkim vrtićima ima oko 700 zaposlenih, od odgajatelja i stručnih suradnika do kuhara i domara, a oko 70 posto su članovi SOMK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!