09:25 / 15.06.2019.

Autor: D.M./HRT

Rijeka slavila Dan grada, blagdan sv. Vida

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz svečanu procesiju gradskim središtem glavno misno slavlje predvodio je kardinal Bozanić. Došla je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Blagdan je svetoga Vida, zaštitnika grada Rijeke koji se ove godine slavi u znaku 50. obljetnice uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci. Središnji događaj, svečanu procesiju središtem grada, i svetu misu u zajedništvu s biskupima riječke metropolije predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. 

Uz mnogobrojne Riječane, hodočasnike i njihove goste, procesiji se pridružila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Podsjetimo, zlatni jubilej riječke metropolije 1969. godine utemeljio je papa Pavao VI-ti koji je odredio biskupijske granice i uspostavio nadbiskupiju i metropoliju upravo sa sjedištem u Rijeci.

Na svečanoj misi kardinal Josip Bozanić, uz ostalo je naglasio kako nadu, pouzdanje, vjernost i ljubav Božju nije moglo spržiti ni vrelo ulje u koje je bačen sveti Vid.

Ova obljetnica, naglasio je, ohrabruje i ispunjava nadom jer unatoč teškim vremenima, kršćanska nada ima i socijalnu dimenziju - upućuje na zajedništvo i solidarnost.

Proslava Dana grada počela je jučer polaganjem u more vijenca za sve pokojne Riječane. Priređena je i tradicionalna Gastrofešta. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel primio je djecu koja nose ime zaštitnika grada Rijeke - sv. Vida. Navečer je na Trgu Riječke rezolucije održana Primorska noć uz koncert Belfast fooda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!