16:17 / 29.05.2020.

Autor: M.M./Hina

Rijeka: Uhićena petorica osumnjičena za provale u bankomate

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policija je dovršila kriminalističku istragu i uhitila petoricu osumnjičenih da su na području četiriju županija počinili više kaznenih djela.
Policija je dovršila kriminalističku istragu i uhitila petoricu osumnjičenih da su na području četiriju županija počinili više kaznenih djela, među kojima i 11 teških krađa provaljivanjem u bankomate, rečeno je na konferenciji za novinare u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi.

Sumnjiči ih se da su počinili više kaznenih djela na području zagrebačke, primorsko-goranske, krapinsko-zagorske i istarske policijske uprave te da su stekli protupravnu imovinsku korist od 3,2 milijuna kuna. Procjenjuje se da je pri počinjenju kaznenih djela nastala i šteta od najmanje 600 tisuća kuna.

Počinitelji, hrvatski državljani u dobi od 30 do 42 godine su s područja Zagreba i Krapinsko-zagorske županije. Uhićeni su jučer na zagrebačkom području, a predani su pritvorskome nadzorniku u Rijeci. Svi su pokazali izrazitu organiziranost koja se očitovala u otkrivenim pripremama i uništavanju tragova.

Neki od uhićenih su već evidentirani kao počinitelji istovrsnih kaznenih djela, a osumnjičeni su i da su počinili takva kaznena djela u inozemstvu.

O uspješnoj višemjesečnoj istrazi govorili su voditelj Službe općeg kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije pri Ravnateljstvu policije Ivica Kropek, te iz riječke Policijske uprave načelnik Sektora krim policije Robert Tomac i voditeljica Službe općeg kriminaliteta Blaženka Čačić.

Istaknuli su da je riječ o "jako opasnoj, organiziranoj i profesionalnoj skupini počinitelja kaznenih djela".

Istragom su riješena 32 kaznena djela - 11 kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u bankomate, od kojih su četiri bila u pokušaju, 12 kaznenih djela neovlaštene upotrebe tuđe pokretne stvari, osam kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i jednim kaznenim djelom krivotvorenja isprave.

Na području primorsko-goranske Policijske uprave riješene su četiri krađe provaljivanjem u bankomate, a riječ je o kaznenim djelima iz svibnja 2019. u Kostreni, iz srpnja 2019. u Hreljinu, iz siječnja 2020. u Lovranu te iz ožujka ove godine u Dražicama. Riješena su i istovrsna kaznena djela počinjena lani i ove godine na području zagrebačke, krapinsko-zagorske i istarske Policijske uprave.

Na području primorsko-goranske Policijske uprave policija je takva kaznena djela počela pratiti još 2011., a 2017. sve je eskaliralo s više kaznenih djela, napadima na bankomate u kojima su se rabila eksplozivna sredstva.

Počinitelji su provaljivali u bankomate tako što su uporabom plinske smjese izazivali eksploziju, nakon čega su iz oštećenih bankomata otuđuvali kasete s novcem, a pritom su počinili znatnu štetu na objektima s bankomatima. U krađama su se koristili trima otuđenim vozilima, a u jednom slučaju na vozilo su postavili nepripadajuću registracijsku pločicu.

Tijekom četvrtka obavljene su dokazne radnje pretraga domova i drugih prostorija i vozila kojima su se koristili osumnjičenici ili koji su u njihovu vlasništvu. Istraga je pomno pripremljena, trajala je više mjeseci, a svoj je doprinos dalo nekoliko policijskih uprava zagrebačka, primorsko-goranska, krapinsko-zagorska i istarska.

Istraga se nastavlja.
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!