17:44 / 31.07.2019.

Autor: Ivica Grudiček/M.Š./HRT

Rijeke nisu bezopasne - kupači, oprez!

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj se na godinu u prosjeku utopi oko sto ljudi. Posebno su opasna kopnena kupališta - rijeke i šljunčare.
U Hrvatskoj se na godinu u prosjeku utopi oko sto ljudi. Posebno su opasna kopnena kupališta - rijeke i šljunčare. Mnogi precjenjuju svoje sposobnosti, a liječnici stalno pozivaju na oprez.

Godine 2017. tragedija je potresla Varaždin. Na popularnom ali neuređenom kupalištu na Dravi utopio se šesnaestogodišnjak. Tražili su ga ronioci.

- Mi smo prvi uskočili, okupili ekipu i došli na mjesto događaja. Dojava je bila da se jedan mladić utopio, kupali su se na obali Drave, krenuli smo pretraživati i začas smo našli, nažalost, njegovo tijelo, kaže ronilac Tomislav Tkalčec.

Pod površinom se nerijetko kriju panjevi i granje, a dubina varira. Pa i iskusne plivače - rijeka može zavarati.

- Na tim divljim kupalištima nema spasioca, svaka pomoć koja bi trebala doći na to mjesto jako je teško doći do nje, ističe Siniša Lah iz PU varaždinske.

Nedavno se pored Svetog Đurđa, na Plitvici - utopio četrdesetogodišnjak. Vruć je ušao u hladnu rijeku i zakazalo mu je srce.

- Nagli prelazak temperature s plus 30 pogotovo u hladnu vodu, Drave i jezera na sjeveru uzrokuje jedan šok koji i normalan zdrav organizam teško preboli, ističe dr.med. Daroslav Hrandek.

Da bi spriječili slične tragedije varaždinska policija s Crvenim križem za kupače provodi edukativnu preventivnu akciju. Oni malo stariji i iskusniji mjerili su tlak, šećer u krvi. Nismo ni svjesni koliko opće zdravstveno stanje može biti - presudno. Osim na bazenima akcija se narednih dana organizira i na kupalištima uz Dravu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!