Satelitske snimke razotkrile misterij žene nestale prije 11 godina

23.09.2022.

Zadnja izmjena 19:14

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Mjesto gdje je prije 11 godina zakopana ubijena žena

Mjesto gdje je prije 11 godina zakopana ubijena žena

Foto: HTV / HRT

Zagrebačka policija riješila je slučaj nestanka žene iz 2011. godine. Otkriveno je da ju je ubio susjed kako bi se dokopao njezina stana. Nakon ubojstva, bacio ju je u bunar na području Ivanić Grada. 

- Nakon 11 godina pronađena je nestala žena. Policija je pregledom satelitskih snimki utvrdila da je u vikendici u mjestu Prečno nedaleko od Ivanić Grada zatrpao bunar. Krenuli su u akciju. Jučer su otkopali mjesto, na dubini od 7 metara pronašli tijelo nesretne žene. 63-godišnjeg muškarca sumnjiči se da je to zlodjelo napravio iz koristoljublja, da je htio uzeti stan svojoj susjedi. Tome u prilog ide i činjenica da je pet godina nakon njena nestanka stan prepisao na sebe, istaknula je u javljanju u središnjem Dnevniku reporterka Lucija Judnić.

Kaže da su proveli dan sa susjedima, da su neki poznavali osumnjičenog, a neki nisu. 

- Oni s kojima je bio dobar rekli su da je često dolazio u svoju vikendicu, da se s njima družio. Ništa u njegovom ponašanju nije ukazivalo na to da je ovako nešto učinio. On je u istražnom zatvoru. Ovakvo razrješenje slučaja nakon 11 godina samo govori da policija nikada ne prestaje tragati za nestalim osobama. 

- S obzirom na to da se radi nestalim osobama, policijski službenici nikada ne prestaju s kriminalističkim istraživanjem. U posljednje dvije do tri godine došlo se do saznanja da bi osumnjičeni mogao imati veze s kaznenim djelom ubojstva. Tada se intenziviralo kriminalističko istraživanje i ono je realizirano ovih dana, kaže Miroslav Topić, voditelj Odjela za krvne delikte PU zagrebačke. 

Ispitan osumnjičeni 63-godišnjak, određen mu je istražni zatvor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 23. rujna 2022. ispitalo hrvatskog državljanina (1959.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 111. točka 2. i 4. Kaznenog zakona, kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stavak 1. i 2. KZ-a i kaznenog djela ovjeravanje neistinitog sadržaja iz članka 281. KZ-a, a sve u vezi članka 51. KZ-a, te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 63-godišnjak točno neutvrđenog dana između 12. listopada 2011. i 5. studenog 2011. u Zagrebu, kako bi stekao stan u vlasništvu ženske osobe (1935.) iskoristio okolnosti da ona živi sama te ju usmrtio i njeno tijelo zamotao u tepih, a potom tijelo prevezao na adresu na širem području Zagrebačke županije gdje posjeduje vikend kuću.

Osnovano se sumnja da je tijelo bacio u bunar u dvorištu kuće te ga zatrpao građevinskim otpadom i zemljom, nakon čega je okno bunara premjestio kako bi prikrio njegovu lokaciju.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 63-godišnjak, prema unaprijed stvorenom planu da se domogne nekretnine u vlasništvu žrtve koju je lišio života, krivotvorio i ovjerio dokumentaciju o kupnji njenog stana, a potom je s tom dokumentacijom prisvojio nekretninu žrtve u zajedničkoj stambenoj zgradi.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke u postupku, kao i zbog neometanog odvijanja postupka za kazneno djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora i kod kojeg su okolnosti počinjenja kaznenog djela posebno teške (članak 123. stavak 1. točka 2. i 4. ZKP-a).

Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i okrivljeniku odredio istražni zatvor po predloženim zakonskim osnovama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!