18:48 / 12.12.2019.

Autor: Hrvoje Đurašin/HRT

Rizik od siromaštva prijeti svakoj trećoj osobi iznad 65 godina

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj porastao rizik od siromaštva. Ono prijeti gotovo svakoj trećoj osobi starijoj od 65 godina i svakom drugom samcu.
Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u Hrvatskoj porastao rizik od siromaštva. Ono prijeti gotovo svakoj trećoj osobi starijoj od 65 godina i svakom drugom samcu. U Slavoniji taj problem posebno dolazi do izražaja.

Problem su sela, u gradovima je lakše zbrinuti umirovljenike. Pri određivanju stope rizika od siromaštva u obzir su uzeti dostupnost zdravstvene i socijalne usluge, pokrivenost javnim prijevozom te, među ostalim, nedostatak radnih mjesta, što je posebno izraženo u selima.

Broj siromašnih raste, a starije osobe postaju sve nevidljivije. Uvođenje nacionalne mirovine za umirovljenike koji nemaju mirovinu prema općim propisima neće riješiti problem, ako se ne mijenjaju sadašnji cenzusi.

- Jedan od problema je u tome što je prosječna mirovina po općim propisima samo 100 kuna veća od praga rizika od siromaštva. Međutim gotovo 250 000 umirovljenika prima mirovinu koja je bitno ispod praga rizika od siromaštva, naglašava Lora Vidović, pučka pravobraniteljica.

- Podaci za grad Osijek koji s 30 000 umirovljenika, što predstavlja i više od nacionalnog prosjeka u odnosu na stanovništvo koje imamo. To nam daje zadatak da usmjerimo sve socijalne programe prema njima, prema umirovljenicima, odnosno ljudima starijim od 65 godina, ističe Romano Kristić, Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Uz hranu, higijenske potrepštine, ogrjev, starijim osobama osobito je važna socijalna uključenost.

- Ono što možemo vidjeti kroz naš program OSNAŽENA,koji provodimo više od godinu dana je da su naši sugrađani od svega najviše usamljeni.Treba ih netko posjetiti.Trebaju s nekim razgovarati i socijalna isključenost kod osoba starije dobi zaista je velika, govori Martina Hećimović, zamjenica GD-a Crveni križ Osijek.

Jedan od zaključaka okruglog stola je da se u cijeloj zemlji moraju provoditi održivi dugoročni programi, pogotovo u ruralnim sredinama u kojima su starije osobe najugroženije, same, bez mirovine, bez prijevoza i odgovarajuće liječničke skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!