Rješavanje višedesetljetnog prometnog i funkcionalnog problema

29.06.2023.

07:00

Autor: Mateja Delija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/B.B.B.

Sanacija tunela

Sanacija tunela

Foto: HTV / HRT

U Stablini pokraj Ploča u tijeku je sanacija tunela iz 1935. godine, čime će se riješiti višedesetljetni prometni i funkcionalni problem toga mjesta. Riječ je o tunelu izgrađenom u ''živoj stijeni'' bez obloge, pa je godinama za vrijeme jačih oborina zbog procjeđivanja otpadnih voda mještanima zadavao probleme.

Nakon pripremnih radova izrade geodetske snimke i detekcije procjednih voda i instalacija, aktiviralo se gradilište. Jedan od dva tunela u Stablini uskoro više neće predstavljati opasnost.

- Jednom riječju problem je radila voda, otpadne i oborinske vode su prolazile kroz stijene, rahlale su samu stijenu unutar tunela i stvarale su sigurnosni problem u smislu mogućih odrona. I naravno, to je tren tog neugodnog osjećaja ljudi kad prolaze unutra da je stalno kapalo, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarski razvoj Grada Ploča, Damir Živković.

Za mještane Stabline tunel je godinama bio žila kucavica i najbliži put prema Pločama. Projekt pozdravljaju, jer će njegovim završetkom napokon odahnuti.

- Napokon da se i to pokrenulo i presretni smo i bez obzira na sve puste radove pretrpjet ćemo samo da se to napokon više završi i da možemo prolaziti normalno, prvenstveno djeca i pješaci, radi njihove sigurnosti, nadovezala se predsjednica Mjesnog odbora Stablina, Katarina Zmijarević.

'Sanacija tunela samo je dio investicijskog ciklusa'


Ukupna vrijednost projekta je 306 tisuća eura. Trenutačno je u tijeku postavljanje drenažnog sustava, nakon čega slijedi betonaža, a zatim i završni radovi. 

- Ono što dodatno ćemo još napraviti da bi povećali sigurnost naših građana jeste ugradnja i javne rasvjete koja će svijetliti od nula do dvadeset četiri sata i omogućiti prolaz pješacima u bilo koje doba dana i noći, objasnio je Živković.

Sanacija tunela prva je u nizu ovogodišnjeg investicijskog ciklusa grada Ploča, čime će se riješiti ključne prometne točke. 

- Pomoći će sigurno, Bože moj... To je skraćeno i bolja cesta i sve, za odvest dijete u školu i sve, zaključio je Nediljko Štrbić, stanovnik Stabline.

Dionica duga sto pedeset metara obnavljat će se do kraja srpnja, a konačni završetak radova očekuje se do početka nove školske godine kada će se napokon važnim tunelom za Stablinu, sigurnije prolaziti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!