18:15 / 19.08.2018.

Autor: HRT

Rješenje u uvođenju paramedikusa?

-

-

Foto: - / -

U SAD-u, primjerice, liječnici ne izlaze na teren, prvu pomoć pružaju paramedikusi i medicinski tehničari.
Uzrok smrti tragično preminulog mladića u Zaprešiću - trebao bi biti poznat sutra nakon obdukcijskog nalaza. Taj slučaj pokrenuo je brojna pitanja o stanju i organizaciji Hitne pomoći u Hrvatskoj. Jedan od problema su premale ovlasti medicinskih sestara i tehničara. Ministar zdravstva rješenje vidi u uvođenju paramedikusa. 

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Zavod za hitnu medicinu o tragediji u Zaprešiću
- Hitna u Međimurju - dokaz da može i bolje

Samir u vozilu hitne pomoći radi 24 godine, no na terenu bez liječnika ruke su mu uza sve znanje koje ima mnogo puta vezane. Znanja je mnogo - mogućnosti premalo.

Ministar najavljuje promjene. "Mi pripremamo sustav paramedikusa, dakle educiranih ljudi sa licencom koji izlaze i u hitnim situacijama naprave ono isto ono što bi napravio i liječnik. Određeni otpor postoji kod komore sestara da ih oni ne žele davati, ali ako je to cijeli svijet usvojio zašto ne bismo i mi, mi u tom pravcu idemo", ističe.

Sindikat: Paramedikusi su visokoeducirane sestre u Hitnoj pomoći

U SAD-u, primjerice, liječnici ne izlaze na teren, prvu pomoć pružaju paramedikusi i medicinski tehničari. U Hrvatskoj to ni obrazovni ni zakonodavni sustav ne omogućuje. HKMS rješenje vidi u jednogodišnjoj specijalizaciji za medicinske sestre i tehničare.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!