10:00 / 25.09.2019.

Autor: Tatjana Munižaba/P.F./HRT

Robert Jankovics za HRT govori zašto je napustio Bandićev klub

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Robert Jankovics, predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika, napustio je to tijelo.
Dosadašnji predsjednik Kluba zastupnika rada i solidarnosti Robert Jankovics rekao je danas novinarima da je napustio Bandićev klub, ali će i dalje podržavati parlamentarnu većinu.

Zastupnik mađarske manjine najavio je da će od sada djelovati isključivo kroz Klub zastupnika nacionalnih manjina.

Tako se već drugog tjedna jesenskog zasjedanja Sabora dogodila nova promjena u saborskom Klubu Milana Bandića. No za razliku od većine dosadašnjih slučajeva, ovaj put se u Bandićev klub nije ulazilo, već se iz njega izlazilo.

Robert Jankovics o razlozima govorio je za HRT. Na početku je rekao kratko - "tako je kako je".

A tako je da u ovom sazivu Sabora trenutačno sjedi više od 30 prebjega, zastupnika koji su promijenili stranku, koalicijskog partnera ili klub. Janković je prvi predsjednik Kluba koji je iz Kluba pobjegao.  

- Ja sam razumio, pogotovo u zbivanjima proteklih 10-ak dana da su razlike koje su uvijek postojale među članovima kluba postale suštinske.

A suština se, kažu neslužbeno upućeni, otkrila u petak kada je pet članova Bandićeve stranke kasnilo na glasovanje, a šef njihova Kluba o tom planu nije ništa znao.

- Ja sam prošli tjedan bio bolestan tako da nemam pojma, rekao je Ivica Mišić, član Kluba BM365 i neovisnih zastupnika.

Iako je bio zdrav, Jankovics također nije imao pojma.

- O nekim stvarima koje bi po meni dodatno narušile integritet Hrvatskog sabora u javnosti jednostavno nije pristojno govoriti, ja neću govoriti nikome o tome, rekao je Jankovics.

Zato hoće Bandić. Na sebi svojstven način.

- Vi ste gledali onaj film "Tesna koža" od naših prijatelja preko Dunava!? Očito mu je postala pretjesna koža. Klub velik, velika odgovornost, rekao je Bandić.

Jankovicsev odlazak nije ga asocirao samo na srpski film, nego i na domaće prijevozno sredstvo.

- Ođu, dođu. To vam je kao autobus, autobusna stanica. Jedan prođe autobus, drugi dođe, dodao je.

A zbog autobusa koji mu je pobjegao, sad treba naći novog vozača za Sabor.

- Tko će sad biti predsjednik Kluba? Pa to ćemo odlučiti na sastanku Kluba,  odgovorio je Mladen Madjer, član Kluba BM365 i neovisnih zastupnika.

Netočno. To je već odlučeno. Točnije - to je već odlučio!

- Gospodin Varda će biti predsjednik Kluba, rekao je Bandić.

Kažimir Varda, koji je u Sabor ušao kao član predsjedništva Hrvatske stranke umirovljenika, a sad je potpredsjednik Bandićeve stranke. Jankovicsu će sad predsjednik biti Furio Radin, jer ostaje član Kluba nacionalnih manjina.

- Klub zastupnika nacionalnih manjina nakon ovog iskustva, s ovim klubom će biti sasvim dovoljan za nastavak rada, rekao je Jankovics.  

I nastavak potpore HDZ-u, koji s njegovim potezom, tvrdi, nema veze.

Klub Milana Bandića sada ima 11 članova, a u njemu su, osim dijela zastupnika nacionalnih manjina, i Ivica Mišić koji je u Sabor ušao na listi Živog zida, bivša HNS-ovka Marija Puh, bivši HSU-ovac Kažimir Varda te bivši SDP-ovci Milanka Opačić, Ana Komparić Devčić, Zdravko Ronko i Siniša Varga.

Jankovics je prije izjavljivao da je jedini uvjet za pristupanje Klubu Stranke rada i solidarnosti da se podržavaju Andrej Plenković i njegova vlada. Sa saborskih internetskih stranica Kluba Jankovics je već uklonjen, a na čelnom mjestu kao potpredsjednica istaknuta Puh.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!