Robert Žaja nepravomoćno oslobođen krivnje za smrt sestara Filipović

20.02.2023.

16:15

Autor: HRT/Hina

Robert Žaja

Robert Žaja

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Riječki Županijski sud u ponedjeljak je zbog nedostatka dokaza nepravomoćno oslobodio krivnje 52-godišnjeg Roberta Žaju optuženog da je 2006. kao vozač izazvao sudar u kojem su na autocesti kod Čavala iznad Rijeke poginule sestre Višnja i Gordana Filipović.

Sudsko vijeće je presudilo kako nema dovoljno dokaza iznijetih tijekom suđenja da bi se mogla donijeti osuđujuća presuda. 

Optužnicom se Žaju teretilo da je 15. prosinca 2006. navečer Renault Clio autocestom vozio u zabranjenom smjeru, kada je iz suprotnog smjera na njega naletjela Toyota Yaris s petero mladih, koju je vozila tada 22-godišnja Višnja Filipović.

Kako bi izbjegla izravni sudar, tvrdi tužiteljstvo, ona je skrenula naglo udesno, a potom ulijevo uz kočenje, pa se automobil zanio i prevrnuo nekoliko puta. Poginula je na mjestu nesreće, a dan poslije, od posljedica teških ozljeda, i njena tada 18-godišnja sestra Gordana, dok je troje putnika bilo lakše ozlijeđeno.

Sutkinja je u obrazloženju presude istaknula kako je nekoliko svjedoka reklo da je vidjelo Renault kako u to vrijeme vozi suprotnim smjerom. No, dodala je, ostali su sa sigurnošću tvrdili da su vidjeli Golf, Renault ili Škodu Fabiju kako se kreću u zabranjenom smjeru. Ni njihovi iskazi vezani uz slova i brojeve na registracijskim pločicama tog automobila ne potvrđuju da bi to bio automobil Clio Roberta Žaje, poručila je sutkinja Jasenka Kovačić.

Iskaz svjedoka koji je bio u zatvoru s Žajom tijekom istrage, a koji je navodno tvrdio kako mu je on priznao da je izazvao nesreću i pobjegao s mjesta događaja, Kovačić ne ocjenjuje mjerodavnim. Rekla je, naime, da iskaze zatvorenika treba uzimati s rezervom zbog njihovih mogućih interesa u tome, kao i da nijedan drugi zatvorenik iz njihove zajedničke sobe nije čuo ništa o tom priznanju.

Robert Žaja uhićen je točno na desetu godišnjicu nesreće, 15. prosinca 2016. godine, u Istražnom zatvoru proveo je dva mjeseca, a u svojoj obrani je tvrdio kako nema nikakve veze s tom nesrećom, neistinitima ocjenjujući tvrdnje da je nekome u zatvoru priznao kako je izazvao nesreću.

Tužitelji su najavili žalbu na ovu oslobađajuću presudu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!