16:35 / 31.12.2020.

Autor: M.M./Hina

Robne zalihe uporabljene brzo i svrhovito

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prehrambeni i neprehrambeni proizvodi iz robnih zaliha su stanovništvu stradalom od potresa dostavljeni svrhovito i u najbržem roku, priopćilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
Prehrambeni i neprehrambeni proizvodi iz robnih zaliha su stanovništvu stradalom od potresa dostavljeni svrhovito i u najbržem roku, priopćilo je  Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

➡️ Potresi - najnovije informacije

- U svrhu zbrinjavanja stanovništva Sisačko-moslavačke županije - gradova Petrinje, Gline i Siska te okolnih mjesta, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvo za robne zalihe, odmah se 29. prosinca po zaprimanju prvih naloga Ministarstva unutarnjih poslova - Ravnateljstva civilne zaštite uključilo u pružanje pomoći stradalima u potresu, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo navodi kako je 29. prosinca u potresom pogođena područja isporučeno osam cisterni za pitku vodu, svaka nosivosti 7000 litara, 317 kreveta i 3000 litara dizel goriva. Isporučen je i 21 stambeni kontejner te 45 agregata, 200 kreveta, jedna tona mesnih narezaka i 2000 cjelodnevnih suhih obroka.

S današnjim danom organizirana je doprema 7500 kilograma kruha na područje Petrinje i Gline svakog dana do prestanka potrebe, kažu u Ministarstvu. Ističu kako je razvidno da je isporučena sva tražena roba koju robne zalihe posjeduju, a koja je putem Ravnateljstva civilne zaštite zatražena.

Isto tako, napominju i podsjećaju kako se 201 kontejner nalazi ispred zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske te služi medicinskom osoblju kao pomoć u borbi s koronavirusom, dok je u 76 kontejnera smješteno stanovništvo nakon potresa u Zagrebu i okolici.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja ističu i kako je u tijeku nabava dodatnih kontejnera, koja je pokrenuta 22. prosinca za potrebe krize uzrokovane koronavirusom, te će iz tog kontingenta u idućih deset dana biti dobavljen još 41 kontejner na potresom ugrožena područja.

- Robne zalihe na svaki nalog za dostavom roba reagiraju u najkraćem mogućem roku, bez obzira o kojoj se vrsti roba radi, kaže se u priopćenju.
Dodaje se da se trenutno stanje u Ravnateljstvu za robne zalihe sastoji od prehrambenih proizvoda - pšenice, kukuruza, junećeg i svinjskog mesa, mesnih i ribljih konzervi, CSO paketa itd., te neprehrambenih proizvoda  - višenamjenskih cisterni, naftnih derivata, stambenih kontejnera, agregata, šatora, kreveta, vreća za spavanje, zaštitne opreme itd. Te su zalihe dostatne su za racionalnu opskrbu cjelokupnog stanovništva za 30 dana, kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!