Ročište za ispitivanje tražbina od Div grupe zakazano za 22. rujna

01.09.2022.

12:39

Autor: V.K./HRT/Hina

Tomislav Debeljak

Tomislav Debeljak

Foto: Miranda Cikotic / Pixsell

Trgovački sud u Zagrebu za 22. rujna zakazao je novo ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Div grupe u predstečaju, krovne tvrtke poduzetnika Tomislava Debeljaka, na koje su pozvani vjerovnici, punomoćnik te tvrtke i predstečajna povjerenica Irena Kelava.

Ročište zakazano za 31. kolovoza bilo je otkazano zbog, kako se navodi, tehničkih razloga i na prijedlog punomoćnika te tvrtke.

Sudska odluka uslijedila je nakon prošlotjednog izvješća povjerenice Kelave u kojem se navodi da je dosad zaprimljeno više od 400 prijava tražbina vjerovnika na više od 15.000 stranica, koje još uvijek nisu sve dostavljene sudu.

U izvješću se navodi kako je od pokretanja predstečaja krajem travnja Div grupa nastavila redovno poslovanje te da ima 786 zaposlenih radnika i prosječne mjesečne priljeve od 30 milijuna kuna.

Navodi se i da od otvaranja predstečaja Div grupa ima novih nepodmirenih obveza od 5,64 milijuna kuna.

Trgovački sud u Zagrebu krajem travnja zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečaja tvrtke, u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna, utvrđene polovicom travnja.

Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka podnio je sâm dužnik, a u dostavljenoj dokumentaciji posebno se ističe kako je Div grupa matično društvo grupacije koja zapošljava ukupno 4000 radnika, od kojih 862 radnika neposredno zapošljava Debeljakova krovna tvrtka.

- U tom smislu je dužnik trenutno najveći poslodavac u gradu Kninu te zapošljava 15 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva grada. Pored navedenog, dužnik je vlasnik najveće tvornice standardnih vijaka u Europi, navodi se u prijedlogu.

Div grupa, osim što je specijalizirana za projektiranje, proizvodnju i trgovinu vijčane robe te ostalih strojnih dijelova i metalnih proizvoda, preko povezanih društva grupacije izravno utječe na obavljanje specifičnih djelatnosti, uključujući i brodogradnju, koja nesporno predstavlja strateški važnu industriju za Hrvatsku, bilo je istaknuto u podnesku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!